Let op, geld lenen kost ook geld.

Geld lenen voor een vakantie: Vakantielening

Geld lenen om op vakantie te gaan, kan dat werkelijk met een vakantielening? Wie graag een reis wil maken en niet voldoende budget heeft kan met een vakantielening geld lenen om op vakantie te gaan. De kredietvorm waarmee een vakantielening wordt aangeboden, is een persoonlijke lening op afbetaling. Is het verstandig om te lenen voor een reis of vakantie?

Geld lenen om op reis te gaan

kleurrijke vlinder

© Shutterstock

Iedereen wil de dagelijkse drukte wel graag eens ontlopen, maar soms is het moeilijk om dit in een budget te voorzien of om hiervoor te sparen. Op reis gaan brengt nu eenmaal kosten met zich mee. Wat als die verdiende vakantie nu al eeuwig lijkt aan te slepen? Kan een vakantielening een oplossing brengen?

Wel of niet lenen voor vakantie?

Een lening aangaan om op vakantie te gaan raden we alleen aan wanneer je niet jaarlijks op vakantie gaat. Anders blijf je te lang terugbetalingen uitvoeren en komt er nooit een einde aan.
Een lening beschouw je daarom het best als een middel om een investering te financieren: investeren doen we meestal niet op jaarlijkse basis: we bouwen niet elk jaar, we renoveren niet elk jaar, we kopen niet elk jaar een nieuwe auto aan, …

Wanneer moet je dan wel lenen? Een droomreis maken of een reis dat voor één keer iets extravaganter is dan je jaarlijkse trip kan al eerder aanschouwd worden als een uitgave waarvoor je geld leent. Een droomreis maken is iets wat je levenslang bij blijft en daar ga je ook heel graag een lening voor terugbetalen.
Wie minder budget heeft dan normaal of reeds zijn spaarrekening heeft moeten gebruiken om een onvoorziene kost op te vangen kan eventueel ook uitrekenen of het nuttig is om geld te lenen om op reis te gaan.

We bedoelen hiermee wel steeds eerder uitzonderlijke situaties. Vrees je echter dat je financiële begrenzingen enkele jaren aanslepen? Leen dan liever voor iets nuttiger dan een reis (of ga na hoe je kan besparen op je vakantie door bijvoorbeeld voor een last-minute vakantie aanbieding te kiezen).

Geld lenen voor een vakantie? Let steeds op!

Een vakantielening wordt vaak gepromoot als de kredietformule waarmee je op reis kan gaan, veel kredietverleners nemen dit op in hun aanbod. Dat is zeker niet erg, maar let op met welke leningen je vergelijkt:

 • De vakantielening is een klassieke lening op afbetaling (persoonlijke lening)
 • Een vakantielening hoeft daarom niet goedkoper te zijn dan een klassieke persoonlijke lening
 • Een ‘lening alle doeleinden’ kan ook dienen om op vakantie te gaan omdat je geen verantwoording moet afleggen. Bij Cetelem kan een vakantielening zelfs duurder uitvallen dan een klassieke persoonlijke lening.

Vakantieleningen vergelijken

Tip 1: Aandacht is vereist bij het vergelijken van vakantieleningen. Wie geld wilt lenen om een reisje te maken, moet zoeken naar vakantieleningen, maar kan evengoed de klassieke persoonlijke lening ‘voor alle doeleinden’ opnemen in de zoektocht.

Tip 2: Pas het leenbedrag aan om te kijken in welke mate het JKP (Jaarlijks kostenpercentage) mee veranderd. Ben je van plan om bijvoorbeeld 4.500 euro te lenen? Kijk dan even of je niet goedkoper bent met een lening van 5.000 euro! Er kan makkelijk een daling van 4% JKP merkbaar zijn. We deden zelf de test en maakten enkele simulaties bij Auxifina:

 • Voor een lening van 4.500 euro op 12 maanden, bedroeg het JKP 13,49%. In totaal moest er 4.817,15 euro terugbetaald worden.
  In totaal betalen we dus 317,15 euro extra terug.
 • Voor een lening van 5.000 euro op 12 maanden, bedroeg het JKP 5,95%. In totaal moest er 429,94 euro terugbetaald worden.
  In totaal betalen we dus 159,33 euro extra terug.
 • Onze besparing? Door 500 euro méér te lenen moeten we 158,82 euro minder terugbetalen.
vakantielening simulatie voor 4.500 euro

Vakantielening voor 4.500 euro

vakantielening simulatie voor 5.000 euro

Vakantielening voor 5.000 euro

Tip 3: De goedkoopste vakantielening vinden kan je door verschillende aanbieders te vergelijken. Via de tabellen op onze website kan je starten met vergelijken, en op zoek gaan naar de goedkoopste vakantielening of reislening.

Speel met de simulatietools die je kan terugvinden op de websites en kijk wat het goedkoopste tarief dat voor jou financieel mogelijk is om terug te betalen. Doe deze vergelijking bij verschillende aanbieders en bespaar geld op een vakantielening.

Vergelijk vakantieleningen:

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
Logo santander leningen€ 500€ 50.000Lening op afbetaling5,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Lening op afbetaling6,50%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Lening op afbetaling4,39%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Crowdfunding lening4,71%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Lening op afbetaling3,99%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Kenmerken van een vakantielening

Zoals reeds vermeld, worden vakantieleningen aangeboden onder de kredietvorm van persoonlijke leningen. Een persoonlijke lening wordt aanschouwd als een relatief veilige manier van lenen, om volgende redenen:

 • De rentevoet ligt vast en kan niet wijzigen,
 • Terugbetalingen gebeuren maandelijks op een vast tijdstip (gespreide terugbetaling),
 • Het bedrag van de aflossing zal ook niet wijzigen.

Alles wordt met andere woorden op voorhand bepaald, er is weinig of geen ruimte voor flexibiliteit bij persoonlijke leningen. Dit houdt dan meestal ook in, dat de rentetarieven lager liggen in vergelijking met doorlopende kredieten zoals de geldreserve of het kaskrediet.

Omdat voor het aanvragen van een persoonlijke lening niet noodzakelijk een motivering of bewijs moet worden aangeleverd, kan je dus voor elk type reis of vakantie een lening aanvraag indienen: een citytrip, een mobilhome huren om op reis te gaan, een wereldreis, een skivakantie, een vliegvakantie naar de zon, … het is allemaal mogelijk.

Lenen voor vakantie? Alternatieve kredietformules

De persoonlijke lening is de meest gekende kredietvorm om een vakantielening af te sluiten. Dat is niet noodzakelijk de beste optie voor jouw financiële situatie, zoiets moet je zelf beoordelen.
Wie voldoende geld op zijn spaarrekening staan heeft om de volledige reis te financieren, maar schrik heeft dat het budget wordt overschreden, zal zich misschien toch het best kunnen behelpen met een kredietopening zoals een geldreserve, of een kredietkaart die ook in het buitenland kan gebruikt worden.

Een kredietopening is inderdaad een zeer dure kredietformule, maar indien je deze uiteindelijk niet gebruikt, dan betaal je ook niets.

De geldreserve als alternatief

De aanvraag voor een geldreserve moet je maar eenmaal doen. Eens je aanvraag is goedgekeurd beschik je tot op een bepaalde limiet over een geldreserve. Je bent vrij om deze al dan niet te gebruiken. Je betaald alleen rente en kosten wanneer je effectief een bedrag gebruikt.

Kenmerkend aan een geldreserve is dat er geen vaste looptijd is. Je beslist zelf in welke mate je deze geldreserve terugbetaald. Bedragen die je terugbetaald, zijn dan later ook weer opneembaar om bijvoorbeeld een ander project te financieren.

Een geldreserve is heel flexibel, maar dat komt met zijn kostprijs: het JKP (jaarlijks kostenpercentage) ligt dan ook zeer hoog in vergelijking met andere kredietformules. Er bestaat ook een nulstellingstermijn wat betekend dat je krediet binnen een bepaalde termijn op nul moet komen. Deze tijdlimiet is afhankelijk van de limiet die je hebt aangevraagd. Meer weten of geldreserves? Klik dan hier.

Een kredietkaart als alternatief

Een klassieke kredietkaart ken je waarschijnlijk wel: het is een kaart waarmee je dagelijkse uitgaven kan voorfinancieren. Op een vaste dag in de maand wordt het bedrag afgetrokken van je zichtrekening als terugbetaling van het krediet.

Een kredietkaart kan ook over meerdere maanden terugbetaald worden, we spreken hier dan over een geldreserve of kredietopening waaraan een kaart is gekoppeld. Een kredietkaart maakt het eenvoudig om online betalingen uit te voeren of … om op vakantie te gebruiken indien je budget zou overschreden worden.

Zowel een geldreserve als een kredietkaart zijn kredietopeningen. Jouw aanvraag heeft dan ook als gevolg dat de kredietverstrekker jouw algemene kredietgeschiedenis zal nagaan en dus ook zal kijken bij het CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) welke leningen je momenteel lopen hebt. Indien je in het bezit bent van een kredietopening, dan zal deze ook worden opgenomen in de lijst van het CKP.

Vakantielening om je reis te financieren? Denk goed na

In bepaalde gevallen kan het zeker interessant zijn om een reis te financieren. Lees ons artikel aandacht door en beslis of het voor jou een verstandige keuze is en op welke manier je deze vakantie wenst te financieren.

Ben je toch vastberaden om geld te lenen voor een vakantie? Zorg er dan voor dat je een zo goed mogelijke rentevoet kan verkrijgen. De goedkoopste reislening kan je alleen vinden door vakantieleningen en persoonlijke leningen te vergelijken: vergelijk meerdere aanbieders, voer simulaties uit waarbij je ook het leenbedrag aanpast en zoek online.

» Klik hier en start bij deze aanbieders om vakantieleningen te vergelijken

top