Let op, geld lenen kost ook geld.

Voor- en nadelen van een persoonlijke lening

Hier kan je lezen over de kenmerken van een persoonlijke lening, maar wat kunnen mogelijk de voordelen of nadelen zijn van een persoonlijke lening? Het spreekt voor zich dat dit kan verschillen van persoon tot persoon, maar aan de hand van de kenmerken van leningen kan je dit vrij eenvoudig nagaan.

Voordelen persoonlijke lening

Het voornaamste voordeel van een persoonlijke lening is de veiligheid die ermee gepaard gaat. Je kan immers weinig slechte beslissingen maken omdat alles vaststaat en je situatie op voorhand wordt gecontroleerd door de kredietverstrekker.

Bij het ondertekenen van het contract is steeds gekend hoeveel je maandelijks moet aflossen, welk bedrag dat zal zijn en hoe lang de looptijd bedraagt. Ook de kosten en interesten (die worden uitgedrukt als JKP, het jaarlijks kostenpercentage) is gekend en wordt mee verrekend in de maandelijkse afbetaling.

Wanneer de lening uiteindelijk volledig is afgelost, dan stopt ook hier het verhaal. Het contract is ten einde en je hebt verder geen verplichtingen meer.

Omdat bij een persoonlijke lening alles duidelijk is, worden vaak ook goedkopere rentetarieven gebruikt in vergelijking met doorlopende kredieten of kredietopeningen. Het JKP ligt betrekkelijk lager en autoleningen (die ook onder de noemer van persoonlijke leningen vallen) zijn een van de goedkoopste leningen op de markt.

voordelen en nadelen duimen omhoog en omlaag

© Pixabay – Voordelen en nadelen persoonlijke lening

Via een klassieke lening op afbetaling (= persoonlijke lening) hoef je geen verantwoording af te leggen: er is geen factuur of ander aankoopbewijs vereist. Bij specifieke leningen zoals een autolening kan dat wel het geval zijn, maar hierdoor geniet je ook enigszins vrijheid en discretie omtrent je aankopen. Je kan een hobby financieren, maar ook studies, de herinrichting van je woning of een vakantie.

Nadelen persoonlijke lening

Aan de hand van bovenstaande tekst kan je opmerken dat er weinig flexibiliteit mogelijk is bij een persoonlijke lening. Dat klopt ook, want vervroegd terugbetalen is enkel mogelijk mits een wederbeleggingvergoeding en het terugbetaalde kapitaal op een later tijdstip terug opnemen kan ook niet.

Wie deze flexibiliteit wenst, kan beter op zoek gaan naar een goedkoop doorlopend krediet of geldreserve. Kaskredieten, kredietkaarten, geldreserves, … ze vallen allemaal onder de noemer van de kredietopeningen.

Kredietopeningen zijn kredieten waarbij je enkel interesten betaald als je effectief een bedrag geld opneemt. Daar tegenover staat wel dat de rentetarieven veel duurder zijn dan bij een lening op afbetaling en dat deze niet vast ligt. De looptijd ligt immers ook niet vast omdat er geen einddatum is bij een doorlopend krediet, hierdoor kan geen vaste rente worden berekend.

Een bijkomend nadeel kan eveneens zijn dat je voor iedere nieuwe persoonlijke lening aanvraag opnieuw een procedure moet doorlopen. Bij kredietopeningen is dat niet het geval omwille van het gebrek van een eindvervaldag.

Op termijn kunnen de maandelijkse aflossingen niet meer overeenstemmen met je financiële situatie. Een verandering aanbrengen wordt dan ook heel erg moeilijk terwijl je bij een doorlopend krediet kan terugbetalen volgens de mogelijkheden van een specifiek moment.

Geld lenen via een persoonlijke lening

Bovenstaande voordelen en nadelen maken je in principe duidelijk of een lening op afbetaling geschikt is voor het project waarvoor je geld wilt lenen.

Is dat het geval, dan is het belangrijk om persoonlijke leningen te vergelijken om de goedkoopst mogelijke lening te bekomen. Via onze website kan je alvast starten door in de tabel op de link naar kredietgevers te klikken en daar online simulaties uit te voeren.

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
Logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
logo hellobank leningen€ 500€ 2.500Digitale apparaten2,40%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Alle doeleinden4,71%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Is dat echter niet het geval? Dan kan je in dit artikel een meer diepgaande vergelijking terugvinden tussen doorlopende kredieten en de persoonlijke lening op afbetaling.

top