Let op, geld lenen kost ook geld.

Geld lenen voor alle doeleinden

Met een persoonlijke lening op afbetaling is het mogelijk om geld te lenen voor diverse doeleinden. Het is al iets meer moeilijk om een voordelige persoonlijke lening te vinden. Een lening op afbetaling komt voor in vele vormen: een verbouwingslening, een autolening, een groene lening, … het zijn allemaal stuk voor stuk persoonlijke leningen.

Wie een normale persoonlijke lening wilt aangaan hoeft geen verantwoording af te leggen en kan geld lenen voor allerlei privé doeleinden. Zolang je over voldoende inkomsten beschikt (en in staat bent om de lening terug te betalen) wordt je lening aanvraag goedgekeurd.

Het geld bij een lening op afbetaling ontvang je dan keurig op je bankrekening gestort en kan je aanwenden om aankopen mee te verrichten. De terugbetaling gebeurd aan de hand van maandelijkse aflossingen waarvan het bedrag, samen met de looptijd, op voorhand wordt bepaald voor het ondertekenen van het contract.

Lenen voor welke doeleinden?

Onder de categorie van persoonlijke leningen kunnen veel soorten leningen vallen. In realiteit gaat het telkens om dezelfde lening (een lening op afbetaling) maar kan het wel gebeuren dat er verantwoording moet worden afgelegd. De voorwaarden en intrestvoeten kunnen dus wel van elkaar verschillen.

Vandaar dat we graag een beknopt overzicht geven van doeleinden waarvoor de persoonlijke lening kan gebruikt worden. We maken een onderscheid tussen leningen waarvoor wel verantwoording moet worden gegeven, en leningen waarvoor geen verantwoording nodig is.

Persoonlijke lening met verantwoording

De autolening. Nieuwe auto kopen? Dan zal je op zoek gaan naar een autolening. Dit is een lening op afbetaling waarvoor een bewijsstuk (factuur) nodig zal zijn. Het JKP ligt bijzonder laag in vergelijking met andere persoonlijke leningen. Er kan een extra onderscheid worden gemaakt voor leningen die bestemd zijn om nieuwe auto’s aan te kopen, en leningen voor de aankoop van tweedehandswagen. Lees hier meer over autoleningen.

Een renovatielening. Lenen voor de verbouwing van een woning zonder borg of hypotheek? Dan kan dat middels een renovatielening of verbouwlening. De toepassingen van een renovatielening zijn heel uitgebreid. Het kan dienen om je woning te isoleren, een zwembad aan te leggen, een veranda te plaatsen, een nieuwe keuken te installeren, de achtertuin in te richten, … kortom: alle verbouwingen die je aan je woning wilt laten uitvoeren. Lees hier meer over renovatieleningen.


Tip: Je gaat verbouwen? Vergelijk offertes van verschillende aannemers om tot 30% te besparen op uw verbouwing. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen op offertenodig.be


Een groene lening. Een groene verbouwingslening of ecokrediet is hetzelfde als een renovatielening maar waar je een voordeliger rentetarief kan krijgen als het gaat om investeringen die je woning energiezuiniger maken. Ook investeringen die dienen om je woning te beschermen tegen inbraak of brand kan met een groene lening gefinancierd worden. Lees hier meer over groene leningen.

Alarm. Geld lenen voor de installatie van een alarm? Dat kan met een verbouwingslening of zelfs groene lening als minstens 75% van de facturen te maken heeft met het beveiligen of energiezuinig maken van je woning. Lees meer over geld lenen voor een alarmsysteem.

Digitale lening. Een televisie, smartphone, iphone, fototoestel, computer of laptop kopen kan soms wegen op het budget. Een kredietopening voor aangaan is niet altijd even interessant omdat het een dure leenvorm is. De digitale lening vormt voor jouw aankoop misschien de beste oplossing: het JKP (jaarlijks kostenpercentage) ligt beduidend lager en stelt je in staat om direct jouw aankoop te financieren. Lees meer over digitale leningen.

dromen van auto en woning met persoonlijke lening voor alle doeleinden

© Shutterstock – Lening alle doeleinden: voor de aankoop van een auto, meubilair of de renovatie van een woning

Persoonlijke lening zonder verantwoording

Normaliter kan je met een algemene lening op afbetaling (of persoonlijke lening) lenen voor alle doeleinden. Het is vaker wel goedkoper om bewijsstukken aan te leveren voor een specifiek project (zoals de aankoop van een auto) maar met een persoonlijke lening voor alle doeleinden kan je geld lenen zonder dat hiervoor enige verantwoording moet afgelegd worden. We geven enkele voorbeelden mee van projecten waarvoor vaak een persoonlijke lening voor alle doeleinden (voor privé uitgaven dus) wordt aangewend:

Vakantielening. Je wilt graag een droomreis maken of je vakantie financieren met een lening? Dan kan dat met een vakantielening. De vakantielening wordt vaak gebruikt als commerciële benaming, terwijl dat een gewone klassieke persoonlijke lening is. Ook de rentevoet kan in uw nadeel spelen waardoor het aangewezen is om steeds een algemene lening op afbetaling te vergelijken met vakantieleningen. Lees hier meer tips over vakantieleningen.

Studieleningen. Studeren kan in bepaalde periodes financieel zwaar doorwegen. Het zullen meestal de ouders zijn die geld lenen voor hun studerende kinderen. Tracht ook na te gaan of je in aanmerking komt voor een studietoelage. Bekijk hier meer tips over studieleningen.

Een hobby. De ene hobby is de andere niet, en onze ontspanning en verteer mag ook wel eens geld kosten. Investeringen doen in je hobby? Dan kan dat met een normale persoonlijke lening. Stel jezelf wel eerst de vraag of het de moeite waard is om geld te lenen voor een hobby. Vaak start een lening op afbetaling vanaf een bedrag van 1.250 euro, dat is al een flink bedrag voor een hobby.

Nieuw meubilair of woninginrichting. Een kamer herinrichten kan soms wegen op het budget. In de gevallen waar dit niet kan uitgesteld worden kan een persoonlijke lening gebruikt worden om de betaling van een nieuw interieur te spreiden. Dat kan los meubilair zijn, maar ook andere kosten die verbonden zijn aan het vernieuwen van uw interieur. Lees meer over het lenen voor woninginrichting.

Een huwelijk. Trouwen is een unieke gebeurtenis in het leven en dat mag voor velen al eens geld kosten. Lenen voor een bruiloft is dan ook al lang geen uitzondering meer. Met een persoonlijke lening kan je de zaal, de kledij, het eten en de fotograaf financieren. Vergeet ook niet dat je met enkele truukjes ook kan besparen op je trouwfeest. Voor meer info kan je dit artikel even lezen.

Hoe persoonlijke leningen vergelijken?

Op zoek naar de meest voordelige lening op afbetaling? Zowel het JKP als de looptijd zijn belangrijk, maar ook het bedrag en het type lening dat een kredietgever aanbiedt zijn belangrijke factoren. We leggen het graag even uit.

JKP. Het JKP of jaarlijks kostenpercentage duidt aan hoeveel de persoonlijke lening op jaarbasis kost. Daarin zit ook de rentevoet vervat. Bijkomende kosten zoals dossierkosten zitten ook reeds in het JKP verwerkt. Elke aanbieder dient het JKP te vermelden, zodoende heb je als ontlener de mogelijkheid om op eenvoudige wijze persoonlijke leningen met elkaar te vergelijken.

Looptijd. De looptijd van een lening bepaald hoeveel je maandelijks moet terugbetalen. Hoe langer de looptijd, hoe duurder de lening in zijn totaliteit meestal is. Natuurlijk dien je in eerste instantie de looptijd te bepalen in functie van je terugbetalingsmogelijkheden.

Bedrag van de lening. Het bedrag van de lening dien je zo laag als mogelijk te houden. Als je voldoende reserves hebt op je spaarrekening, dan kan je deze deels aanwenden om het leenbedrag (en de looptijd van de lening) zo laag als mogelijk te houden. Het komt ook soms voor dat een hoger bedrag lenen resulteert in een lagere JKP. Als je op die manier hogere terugbetalingen kan verrichten aan een lagere JKP dan resulteert dat ook vaak in een besparing van enkele honderden euro’s op je lening.

Type van de lening. Het is ons reeds opgevallen dat een persoonlijke lening die wordt gepromoot om er iets specifieks mee te doen (bijvoorbeeld een vakantielening) soms duurder is dan een klassieke persoonlijke lening voor alle doeleinden (waarvoor geen verantwoording nodig is). Diverse simulaties uitvoeren op sites van verschillende aanbieders is dus wel noodzakelijk om een zo goedkoop mogelijke lening op afbetaling te kunnen vinden.

Vergelijk via geld-lenen.net

Zoals je kon lezen, spelen diverse factoren mee in de kostprijs van een lening. Het zijn zaken die je kan gebruiken om persoonlijke leningen te vergelijken om de meest goedkope lening voor je project te kunnen vinden. Simuleren bij verschillende kredietverstrekkers is dan ook noodzakelijk in je zoektocht.

We helpen je graag op weg in je zoektocht naar de goedkoopste lening op afbetaling. Via onderstaande tabel kan je verschillende online kredietverstrekkers terugvinden die persoonlijke leningen aanbieden. Je kan doorklikken naar de kredietverstrekker in kwestie om daar simulaties uit te voeren.

Tip: Voer simulaties uit op websites van verschillende kredietgevers en vraag offertes aan bij meerdere aanbieders. Op die manier verhoog je de kans op goedkeuring en versnel je het aanvraagproces.

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
Logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
logo hellobank leningen€ 500€ 2.500Digitale apparaten2,40%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Alle doeleinden4,71%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.
top