Let op, geld lenen kost ook geld.

Online geld lenen zonder bank?

Online geld lenen zonder bank via ipad

© Pixabay

Geld lenen zonder bank? Er kunnen tal van redenen zijn om elders te lenen dan bij uw thuisbank. Misschien denk je dat de rentetarieven te hoog zijn bij banken, of heb je een vermelding op de zwarte lijst en probeer je andere uitwegen te zoeken?

Er zijn verschillende opties mogelijk om geld te lenen zonder tussenkomst van een bank. De ene optie is wellicht interessanter dan de andere optie, maar we bespreken graag even enkele mogelijkheden om geld te lenen zonder bank.

Online geld lenen zonder bank

Verschillende kredietverstrekkers maken het mogelijk om online geld te lenen. Zij bieden geen bankdiensten aan en richten zich uitsluitend op het verstrekken van leningen. In de meeste gevallen gaat het om persoonlijke leningen op afbetaling en doorlopende kredieten (zoals de geldreserve, al dan niet met een kredietkaart). In uitzonderlijke gevallen worden ook hypothecaire leningen aangeboden.

Is dit interessant?

De leenvormen stemmen overeen met diegene die banken aanbieden: de persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Het kan echter wel interessant zijn als een online kredietverstrekker goedkopere rentetarieven kan aanbieden.

Leningen vergelijken is mogelijk dankzij het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Het JKP duidt aan wat de totale kostprijs van de lening is. Dit is dus de rente inclusief bijkomende kosten die de lening met zich meebrengt. Op die manier is het relatief eenvoudig om leningen met elkaar te vergelijken, ongeacht of het gaat om een lening bij een grootbank of niet.

Kredietverstrekkers zoals Cofidis of Kredietpartner ken je niet als bank, maar je kan bij deze instanties wel geld lenen of een krediet aangaan. Omdat hun interne structuur minder ingewikkeld en duur is, slagen deze partijen er vaak in om goedkopere leningen aan te bieden.

Controle bij het CKP

Het CKP (Centrale voor kredieten aan particulieren) maakt onderdeel uit van de Nationale Bank en houdt bij welke leningen en kredieten iemand heeft lopen. Ook wanbetalers of mensen die een betaling hebben opgelopen bij de terugbetalingen worden vermeld in een aparte lijst. Deze lijst wordt vaak ook aangeduid als “de zwarte lijst”. Een vermelding op de zwarte lijst kan het heel moeilijk maken om nog een nieuwe lening aan te gaan.

Vergis je niet: zowel banken als online kredietverstrekkers zijn verplicht om deze databank te raadplegen als je bij hen een lening of krediet aanvraagt. Ze kunnen zien of je reeds een vermelding op de zware lijst hebt, maar ook hoeveel leningen je reeds hebt lopen. Op basis van deze gegevens kunnen banken en online kredietgevers beslissen om jou al dan niet een lening toe te staan.

Online geld lenen zonder bank” wil dus niet zeggen dat je een controle bij de Nationale Bank kunt ontlopen.

Online leningen vergelijken

De goedkoopste lening vinden is voor iedereen belangrijk. Geld lenen zonder bank kan een interessante optie zijn voor jou, maar je doet er altijd goed aan om ook banken even te contacteren en een lening offerte aan te vragen zodat je leningen kan vergelijken.

Bekijk hieronder alvast enkele kredietverstrekkers waarmee wij samenwerken. Voer simulaties uit op hun website en vraag vrijblijvend een lening offerte aan indien blijkt dat het gesimuleerde voorstel interessant is.

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
Logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
logo hellobank leningen€ 500€ 2.500Digitale apparaten2,40%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Alle doeleinden4,71%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Geld lenen zonder bank voor een auto

De rentetarieven van autoleningen liggen heel laag. Zowel banken als online kredietverstrekkers verlagen ook nog eens de rentevoet tijdens het Autosalon. Dit is de ideale periode om autoleningen te vergelijken.

Soms is het ook mogelijk om geld te lenen zonder bank bij een partner van de autofabrikant waar je een nieuwe wagen wilt bij kopen. Hierbij zijn vele opties mogelijk. Soms kan dit interessant zijn, maar het loont de moeite om dit zelf even te onderzoeken.
Een autolening aan 0% JKP kan bestaan, maar een autodealer zal misschien op een andere manier zijn winstmarge proberen opkrikken door bijvoorbeeld een lagere overnameprijs te betalen voor je oude wagen?

Daarenboven zal de autofabrikant in de meeste gevallen samenwerken met een externe partij om de financiering te regelen. Dan eindig je uiteindelijk toch met een andere kredietverstrekker. Je weet dan immers ook niet zeker of deze autofinanciering interessanter is in vergelijking met een bank of online kredietverstrekker.

Tip: Onderhandel eerst voor de prijs van de nieuwe wagen en de eventuele bijhorende overnamepremie, en beslis pas nadien over de financiering van de auto.

Lees hier meer tips over autoleningen »

Geld lenen van vrienden of familie

Vrienden of familie helpen elkaar vaak even uit de nood door een klein bedrag aan geld te lenen. Er is hier ook geen tussenkomst van een bank: alles wordt intern geregeld. Dit is ook een vorm van geld lenen zonder bank.

Voor heel kleine bedragen zoals 100 euro lenen wordt er meestal zelfs geen document opgemaakt. Bij andere kleine leningen kan men er voor kiezen om een schuldbekentenis op te maken. Een schuldbekentenis opmaken kan nooit kwaad, ook al lijkt dat gezien de onderlinge relatie wel een beetje vreemd. Toch kan men op deze manier problemen vermijden indien de terugbetaling ervan aansleept.

Particulieren kunnen in principe aan eender wie geld lenen. Wanneer alles op papier wordt vastgelegd, wordt er gesproken van een onderhandse lening. Het gaat om een contract tussen twee particulieren waarin alle voorwaarden en kenmerken van de lening zonder bank (de onderlinge lening) wordt vastgelegd. Bekijk hier een voorbeeld van de inhoud van een onderhandse lening.

Voor kleinere bedragen doet men vaak beroep op een schuldbekentenis, maar wanneer de geleende bedragen oplopen dan is een onderhandse lening met contract wel aan te raden. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waar dit handig voor kan zijn. Klik hier meer te lezen over geld lenen van familie of vrienden.

Lenen zonder bank via crowdfunding

Je kan online verschillende initiatieven terugvinden waarbij particulieren onderling geld lenen aan elkaar. Een concreet voorbeeld van zulke initiatieven zijn crowdfunding platformen. Zo’n platform is geen bank maar komt wel tussen indien particulieren geld uitlenen of ontlenen. Dit is ook een heel populaire vorm van geld lenen zonder bank.

Crowdfunding is in België voornamelijk bekend bij ondernemingen. Zij halen via crowdfunding vaak geld op bij particulieren om een project te financieren. De particulieren die geld lenen, ontvangen dan bijvoorbeeld een aandeel in het project of worden terugbetaald met interest.

In het buitenland zijn wel meer platformen te vinden die zich uitsluitend richten op particulieren. Iedereen heeft wellicht al eens gehoord van GoFundMe. In België ligt de focus meer op het ondernemerschap.

Sinds 2017 bestaat er in België echter wel een nieuw crowdfunding dat uitsluitend gericht is op particulieren: Mozzeno. Hier kan je als particulier geld lenen van andere particulieren zonder tussenkomst van een bank.
Bij je aanmelding op het platform zal men wel een kredietcontrole uitvoeren bij het CKP. Een vermelding op de zwarte lijst ontlopen kan ook in dit geval niet. Dit kan resulteren in het afwijzen van je aanmelding, of het verkrijgen van een hoger risicoprofiel waardoor je hogere rentes moet terugbetalen.

Geld lenen bij winkelketens?

Wellicht ben je het al eens tegengekomen: de mogelijkheid om een dure aankoop te spreiden over verschillende maanden zonder dat je hierop zelfs bijkomende intrestlasten moet op betalen. De aankoop van een computer, een wasmachine of nieuwe koelkast spreiden over een termijn van 12 maanden klinkt toch interessant, of niet?

Dat de mogelijkheid om een betaling te spreiden interessant is, staat als een paal boven water, maar weet je ook waar je precies voor tekent? Bij zulke aanbiedingen gaat dit vaak gepaard met een kredietopening. Vaak ontvang je dan ook nog eens een kredietkaart die je kan gebruiken voor alle aankopen die je verricht in de winkelketen.

Het woord ‘kredietopening’ is belangrijk, want dat houdt in dat men jou een krediet zal toekennen dat al dan niet gekoppeld is met een kaart. Dat wil ook zeggen dat het krediet wordt toegevoegd aan de database van het CKP:

  • Dit heeft invloed op uw toekomstige lening aanvragen. Afhankelijk van je situatie kan je misschien minder geld lenen bij toekomstige lening aanvragen. Bij een lening aanvraag berekend men immers jouw terugbetalingscapaciteit en wil men dat je voldoende over houdt om van te leven.
  • Bij wanbetaling of problemen bij terugbetaling (of een vergetelheid) kan je een notering op de zwarte lijst krijgen. En dan zijn de gevolgen in de toekomst wel heel zwaar terwijl je initieel alleen de betaling van een aankoop wou spreiden.

Het spreiden van een betaling kan zeker interessant zijn, maar weet wel waaraan je begint en begrijp de inhoud van dit soort aanbiedingen.

Een kredietkaart

Net zoals bij winkelketens, zal een kredietkaart worden gemeld aan het CKP bij de Nationale Bank omdat het gaat om een kredietopening. De gevolgen zijn dan ook dezelfde als hierboven omschreven.

Via een kredietkaart ontvang je een krediet tot op een bepaalde limiet die op voorhand wordt bepaald. Je hoeft niet noodzakelijk een kredietkaart aan te vragen bij je bank. Een kredietkaart hebben is dus ook een vorm van geld lenen zonder bank.

Bij een kredietkaart is het mogelijk om aankopen te verrichten, die pas op een later tijdstip wordt terugbetaald. Meestal volgt de afrekening één keer per maand, maar het kan ook gebruikt worden om een aankoop te spreiden over meerdere maanden. Weet echter wel dat dit een zeer dure manier is en dat een lening op afbetaling voor een grotere aankoop veel goedkoper zal zijn.

Goedkoop geld lenen zonder bank?

Geld lenen zonder bank wil niet automatisch zeggen dat je goedkoper kan lenen. Er zijn wel mogelijkheden om goedkoper geld te lenen zonder tussenkomst van een bank, maar je dient wel enig onderzoek te verrichten.
Alleen door zelf leningen te vergelijken kom je te weten welke manier van geld lenen het meest voordelig is.

Zoals hierboven wel duidelijk mag maken, kan je beslissing op andere tijdstippen in je leven een invloed hebben. Goed begrijpen waarop je intekent is dan ook een belangrijk aspect om niet onnodig geld te verliezen bij een lening.

top