Let op, geld lenen kost ook geld.

Geld lenen voor nieuwe meubelen (woninginrichting)

De kostprijs van nieuwe meubels wordt vaak overschat. Vaak is men dan ook genoodzaakt om geld te lenen voor nieuwe meubelen. Met een hypothecaire lening kan je een woning kopen, met een digitale lening kan je digitale apparaten zoals een laptop kopen, maar wat zijn je opties als je nieuwe meubels wilt kopen?

meubelen in moderne woonkamer

Geld lenen voor nieuwe meubels: kan dat?

Wie geld moet lenen om een nieuwe inboedel te kopen krijgt het vaakst volgende twee opties voorgeschoteld:

Welke soort lening het meest interessant is, hangt af van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Spreid je liever de terugbetalingen over meer dan 1 jaar? Dan is een persoonlijke lening op afbetaling wellicht de betere keuze: de rentevoet zal ook lager liggen dan bij een doorlopend krediet.

Kan je het geld binnen enkele maanden terugbetalen? Dan is een kredietopening misschien een betere optie: een geldreserve is zeer flexibel en er wordt geen boete aangerekend wanneer je snel terugbetaald.
Daar tegenover staat wel dat een geldreserve een duurdere vorm van lenen is. De snelheid waarmee je de lening kan terugbetalen is dus een zeer belangrijke factor om te weten te komen welke soort lening de meest aangewezen keuze is.

Inboedel financieren met persoonlijke lening

Een lening op afbetaling wordt vaak ingeschakeld om diverse aankopen te financieren, er moet immers niet worden opgegeven waartoe de lening moet dienen. Zo valt dus ook de aankoop van uw inboedel hieronder.

Met een persoonlijke lening kan je de aankoop van meubels spreiden over verschillende jaren. Vergelijken van persoonlijke leningen doe je aan de hand van het JKP. Het JKP of Jaarlijks Kostenpercentage moet verplicht vermeld worden op de websites van aanbieders. Het is een percentage dat weergeeft hoeveel de lening u zal kosten op jaarbasis. Hieronder zit ook de rentevoet vervat.

Bij een lening op afbetaling wordt vooraf alles bepaald: de looptijd wordt vastgelegd, de terugbetaling van een lening op afbetaling zal maandelijks op een vast tijdstip gebeuren. Ook het bedrag zal doorheen de looptijd niet wijzigen.

Afzonderlijke tarieven persoonlijke leningen

De persoonlijke lening is een algemene benaming voor verschillende leningen. Afhankelijk waarvoor de lening dient, kunnen afzonderlijke tarieven opgemerkt worden. Bijvoorbeeld:

  • Autolening (persoonlijke lening voor de aankoop van een auto/motor/mobilhome)
  • Renovatielening (persoonlijke lening voor het financieren van een verbouwing)
  • Digitale lening (persoonlijke lening voor de aankoop van digitale apparaten)
  • Vakantielening (persoonlijke lening om een reis of vakantie te financieren)
  • Andere doeleinden (klassieke persoonlijke lening om een hobby, meubels of andere projecten te financieren).

Wanneer je een lening nodig hebt voor de aankoop te financieren, is het belangrijk om te kijken of er geen specifieke lening voor deze aankoop bestaat. Een autolening zal immers veel goedkoper zijn dan een klassieke lening op afbetaling waarvoor geen verantwoording moet worden gegeven.

Inboedel financieren met doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet wordt er alleen op voorhand een maximum kredietlimiet bepaald. Verder ligt er niets vast. Het gaat dan ook om een krediet met variabele rente. De rente moet variabel zijn omdat er geen maximum looptijd wordt bepaald.

Een doorlopend krediet zal een duurdere rentevoet hebben dan een persoonlijke lening, maar in ruil kan je van veel meer flexibiliteit genieten. Zolang je je kredietlimiet niet bereikt, kan je geld blijven opnemen. Bedragen die je hebt opgenomen, kan je later dan ook weer opnemen.

Een doorlopend krediet kan je dus het best beschouwen als een permanente geldreserve waarover je kan beschikken. Afhankelijk van je kredietlimiet, moet deze wel op bepaalde tijdstippen worden terugbetaald zodat je op nul komt. Meer over deze ‘nulstellingstermijn’ kan je lezen op de website geldreserve.eu

Een doorlopend krediet mag dan wel een duurdere kredietvorm zijn, maar wanneer je weet dat je op zeer korte termijn het krediet kan terugbetalen, dan is deze misschien wel heel nuttig om ook weer snel schuldenvrij te zijn. Een lening op afbetaling zal immers minimaal 12 maanden duren.

In de veronderstelling dat je de aankoop van nieuw meubilair binnen drie maanden kan terugbetalen kan je ook uitrekenen welke keuze het meest interessant is op financieel vlak.

Geld lenen voor nieuwe meubelen?

kast op maatIs de aankoop van een nieuwe inboedel geen dringende zaak? Spaar dan liever een bedrag bij elkaar alvorens uit te kijken naar een lening. Hoe meer je op voorhand bij elkaar kan sparen, hoe minder afhankelijk je wordt van financiële instellingen en des te goedkoper het leven blijft.

Kan je de aankoop niet uitstellen? Kijk dan even rond naar de opties die beschikbaar zijn en naar je eigenlijk mogelijkheden. Je staat er nooit alleen voor en kan dus ook gerust navraag doen bij je huisbank. Je kan zeer eenvoudig online leningen vergelijken met elkaar en zelfs leningen online afsluiten.

top