Let op, geld lenen kost ook geld.

Leningen vergelijken

Ben je op zoek naar een nieuwe goedkope lening voor de financiering van een project? Bekijk hier een overzicht van partners waarmee wij samenwerken en vergelijk leningen en kredieten.

Leningen vergelijken kan je doen door het JKP (jaarlijks kostenpercentage) tussen verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Het JKP duidt immers de totale kostprijs aan van een lening en is de ideale maatstaf om leningen met elkaar te vergelijken.
Hou er ook rekening mee dat de voorwaarden van een lening even belangrijk is. De goedkoopste lening is daarom niet noodzakelijk de beste keuze voor jouw situatie.

 • Autoleningen vergelijken »
  Bij autoleningen dienen we een onderscheid te maken naargelang het gaat om een nieuwe auto, een tweedehands auto of een energiezuinige auto. Elke kredietverstrekker kan een eigen invulling geven aan die begrippen. Zo kan een wagen als nieuw beschouwd worden in de eerste 2 jaren bij de ene kredietverstrekker, maar bij een andere kredietgever tot 3 jaar. Dit is wel belangrijk omdat het een invloed heeft op het JKP. Lees hier meer over autoleningen »

  Start via onderstaande tabel met het vergelijken van autoleningen:

  AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
  Logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
  logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (occasie)3,95%Gratis aanvraag
  logo KBC leningen€ 500€ 25.000Aankoop auto (nieuw)1,35%Gratis aanvraag
  logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Aankoop auto (occasie)2,85%Gratis aanvraag
  logo cofidis leningen€ 5.000€ 50.000Aankoop auto (nieuw)5,90%Gratis aanvraag
  logo cofidis leningen€ 5.000€ 50.000Aankoop auto (occasie)3,90%Gratis aanvraag
 • Renovatieleningen vergelijken »
  Wie van plan is om zijn woning grondig te renoveren, zal snel merken dat het niet om kleine bedragen gaat. De ideale lening vinden is zeer belangrijk. Kies je voor een wederopname van een bestaand hypothecair krediet? Of past een renovatielening misschien niet beter bij uw mogelijkheden? Daarnaast kan je ook nog gebruik maken van de energiezuinige (groene) lening indien de renovatiewerken veel energiebesparende investeringen met zich meebrengen. Lees hier meer over renovatieleningen »

  Start via onderstaande tabel met het vergelijken van renovatieleningen:

  AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
  Logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
  logo KBC leningen€ 500€ 25.000Energiezuinige renovatie1,80%Gratis aanvraag
  logo KBC leningen€ 500€ 25.000Renovatie2,60%Gratis aanvraag
  logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
  logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
  logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Renovatie2,40%Gratis aanvraag
  logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Inrichting woning4,71%Gratis aanvraag
  logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
 • Energieleningen (groene leningen) vergelijken »
  Energiebesparende investeringen zoals de plaatsing van zonnepanelen, dubbele beglazing, dakisolatie, … kan men financieren met een energiezuinige lening (= groene lening). Het rentetarief ligt lager dan bij een klassieke renovatielening, maar er worden wel een aantal voorwaarden gesteld waaraan de investeringen moeten voldoen. Elke kredietgever stelt individueel deze voorwaarden voor zich op. In grote lijnen zijn ze wel gelijk. Toch doe je er steeds goed aan om verschillende energiezuinige leningen te vergelijken en na te gaan of je in aanmerking komt voor deze soort lening.

  Start via onderstaande tabel met het vergelijken van groene leningen:

  AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
  logo KBC leningen€ 500€ 25.000Energiezuinige renovatie1,80%Gratis aanvraag
 • Kleine leningen vergelijken »
  Je bent op zoek naar een kleine lening? Op dit moment zijn er geen aanbieders meer actief in België die zogenaamde “flitskredieten” aanbieden waar je snel kleine bedragen kunt lenen van 50 euro tot 200 euro. Het is echter wel mogelijk om een kleine lening aan te gaan onder de vorm van een persoonlijke lening die je in maandelijkse schijven terugbetaald. Elke kredietverstrekker stelt zelf een minimum in van het bedrag dat je kan lenen. We selecteerden voor u enkele kredietverstrekkers met lage minima.

  Start via onderstaande tabel met het vergelijken van kleine leningen:

  AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
  Logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
  logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
  logo hellobank leningen€ 500€ 2.500Digitale apparaten2,40%Gratis aanvraag
  logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
  logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
 • Fietsleningen vergelijken »
  Een elektrische fiets, maar ook een plooifiets of mountainbike kunnen kunnen een hap uit uw budget nemen. Nochtans bestaan er verschillende soorten fietsleningen waarmee je deze aankoop kan financieren. De meest interessante manier om de aankoop van een fiets te financieren is via een lening op afbetaling.

  Ga op zoek naar de meest interessante optie om je fiets te financieren en start bij onderstaande aanbieders:

  AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
  Logo santander leningen€ 500€ 50.000Lening op afbetaling5,50%Gratis aanvraag
  logo KBC leningen€ 500€ 25.000Lening op afbetaling1,35%Gratis aanvraag
  logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Lening op afbetaling4,39%Gratis aanvraag
  logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Crowdfunding lening3,59%Gratis aanvraag
 • Geldreserves vergelijken »
  Een geldreserve is niet geschikt om een grote aankoop mee te financieren. Het is – zoals de naam al doet vermoeden – een reserve dat men kan aanwenden indien men een onverwachte uitgave wilt financieren en deze relatief snel kan terugbetalen. De rentetarieven van geldreserves liggen heel erg hoog in vergelijking met andere leensoorten, maar dit hernieuwbaar krediet is wel heel flexibel.

  Start via onderstaande tabel met het vergelijken van geldreserves:

  AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
  logo buyway leningen€ 5.500€ 15.000Doorlopend krediet9,50%Gratis aanvraag
  logo cofidis leningen€ 500€ 10.000Doorlopend krediet14,50%Gratis aanvraag
 • Hypothecaire leningen vergelijken »
  Hypothecaire woonkredieten vergelijken is heel belangrijk. De aankoop van een nieuwe woning is immers heel duur, en het minste voordeel in rentetarief kan op termijn een heuse besparing opleveren. Vergelijk hypothecaire leningen en/of laat je bijstaan door een adviseur om er zeker van te zijn dat het aanbod dat je ontvangt voordelig is.

  Start via onderstaande tabel met het vergelijken van hypothecaire leningen:

  AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
  hypotheekwinkel banner
 • Meest populaire leningen »
  Benieuwd welke leningen het meest populair zijn op geld-lenen.net? Bekijk onderstaand een overzicht van de leningen die doorgaans het meeste worden afgesloten door onze bezoekers:

  AanbiederSoortBestemmingSimulatie
  logo mozzeno particuliere crowdfunding leningenCrowdfunding leningAlle doeleindenGratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.
(*) Representatief voorbeeld: Kredietopening onbepaalde duur van 2.000 euro, jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 9,50% (variabel jaarlijkse debetrente : 9,50%) + eventueel kosten kaart (vaste prijs of % van het openstaande saldo). Vraag een exacte berekening bij een van bovenstaande partijen.

Leningen vergelijken: Waarop letten?

Leningen vergelijken doe je uiteraard om een lening te vinden aan de beste rentevoet. Wie er even de tijd en moeite voor neemt en leningen vergelijkt, zal hier ongetwijfeld wel de vruchten van plukken.

Weten wat je wilt

Doorgaans duurt leningen vergelijken niet heel erg lang. In eerste instantie is het belangrijk om te weten welk soort lening of krediet je nodig hebt. We maken een onderscheid tussen enerzijds leningen op afbetaling en doorlopende kredieten.

Een lening op afbetaling is de minst flexibele, maar wel de goedkoopste vorm van lenen. Zowel het leenbedrag, de looptijd, het rentetarief als het terugbetalingsbedrag wordt op voorhand vastgelegd. Je moet niet altijd opgeven waarvoor je leent.
Wil je echter een persoonlijke lening aangaan voor een specifieke actie of aankoop, dan is het opgeven van de motivatie van de lening aanvraag wel interessant om aan een veel goedkoper tarief geld te lenen. Zo onderscheiden we onder meer volgende doelgebonden leningen:

 • Autoleningen;
 • Motorleningen;
 • Renovatieleningen;
 • Energieleningen;
 • Vakantieleningen;
 • Huwelijksleningen;
 • Lening digitale apparaten.

Doorlopende kredieten zijn dan veel flexibeler, maar zijn ook veel duurder. Er wordt op voorhand alleen een kredietlimiet afgesproken en een rentetarief die maandelijks kan aangepast worden aan de marktsituatie.
Zolang je de kredietlimiet niet bereikt hebt, kan je geld opnemen. Betaal je kapitaal terug, dan kan je dit later ook opnieuw opnemen: er wordt dus geen eindvervaldag voorzien. Dit soort kredieten wordt ook vaak hernieuwbare kredieten genoemd.

Een doorlopend krediet is een dure vorm van geld lenen. Het is dan ook niet geschikt om een grote aankoop te financieren, maar kan wel nuttig zijn om te fungeren als geldreserve. Op die manier kan men een onverwachtse kost alsnog financieren en de terugbetaling spreiden over enkele maanden. Aangezien het een dure vorm van geld lenen is, raden we ook aan om prioriteit te geven aan de terugbetaling van een doorlopend krediet.

Voor de aankoop van een woning bestaat er nog de hypothecaire lening. Ook hier zijn er tal van aandachtspunten bij het aanvragen van een lening. Het vergelijken van hypothecaire leningen is niet altijd zo eenvoudig. Ook de beslissing om een hypothecaire krediet aan te wenden voor de renovatie is een beslissing die enigszins denkwerk vereist. Je doet er dus steeds goed aan om je te laten bijstaan door een adviseur.

TIP: Meer dan 20 woonleningen vergelijken?

TIP: Hypotheekwinkel is een onafhankelijk adviseur en vergelijkt voor u woonleningen bij meer dan 20 banken.
Klik hier voor meer informatie.

Lening simulaties uitvoeren

Een lening simulatie (laten) uitvoeren helpt je om inzicht te krijgen in de leningen die je wenst aan te gaan en vormt een belangrijk onderdeel bij het vergelijken van leningen. Bij de meeste kredietgevers kan je een lening simulatie online uitvoeren. Zo weet je direct wat de mogelijkheden zijn bij de instelling. Biedt een bank geen online lening simulator aan? Dan is de kans groot dat je nog terecht kan in een bankkantoor in je regio, of een aanvraag kan indienen via email.

Bij een lening simulatie kan je alle factoren naar wens aanpassen. Het leenbedrag, de leentermijn en het doel van de lening zijn altijd wel nodig. Op basis van deze gegevens kom je te weten hoeveel de maandelijkse terugbetaling zal bedragen (handig bij het plannen van je budget) maar ook welke rente hiervoor wordt aangerekend. Door lening simulaties direct uit te voeren op de website van de aanbieder werk je steeds met actuele info, en ben je meer in staat om leningen met elkaar te vergelijken.

Tip: Een hoger leenbedrag aanvragen kan in sommige gevallen het rentetarief beïnvloeden. Soms resulteert een hoger leenbedrag in een lager rentetarief. Je doet er dus goed aan om bij elke maatschappij even de lening simulator grondig uit te proberen.

Goedkoopste lening vinden

Geld lenen kost geld. Je moet immers een rente betalen op het geleende bedrag. Om die reden is het belangrijk om de goedkoopste lening te proberen vinden. Maar hoe begin je daar aan?

In eerste instantie is het belangrijk om te bepalen welke soort lening het best past. Wie een nieuwe auto wilt kopen, zal geen nood hebben aan een doorlopend krediet, maar beter gediend zijn met een persoonlijke lening op afbetaling. Op onze website leer je dan ook dat hier een specifieke lening voor bestaat waar de rentetarieven goedkoper liggen dan bij een klassieke lening op afbetaling: de autolening.

Nu je weet welk soort lening je nodig hebt (in ons voorbeeld: een autolening) is het tijd voor de volgende stap: Leningen vergelijken.
Om leningen te vergelijken zal je op zoek moeten gaan naar kredietverstrekkers die de gewenste leningen aanbieden. Bij een autolening is dit eenvoudig: alle kredietverstrekkers hebben in principe een autolening in hun gamma.

Websites zoals geld-lenen.net of lening.org verzamelen gegevens van soortgelijke kredietverstrekkers waarbij je een eerste indruk kan verkrijgen op de rentetarieven en alvast een eerste kijk kan werpen op de aanbieders. Vaak kan je direct doorklikken naar de website van deze instellingen.

analyse leningen vergelijken

© Pixabay

De volgende stap bestaat erin om lening simulaties uit te voeren op de websites van deze kredietverstrekkers. Neem hier een uurtje de tijd voor en doe dit bij meerdere aanbieders tegelijk. Deze tool stelt je in staat om leningen te vergelijken.

Leningen vergelijken doe je aan de hand van het JKP. Het JKP moet volgens de wet steeds vermeld worden op de site van een aanbieder en stelt je in staat om leningen snel met elkaar te vergelijken. Het JKP duidt aan wat de totale kostprijs van een lening is. Niet alleen de rentevoet zit hierin vervat, ook bijkomende kosten zitten hierin vervat. Op die manier ken je op voorhand de kostprijs van een lening.

Van zodra je de goedkoopste lening hebt gevonden kan je een kijkje nemen naar de specifieke voorwaarden en nagaan of alles naar wens is. De meest geschikte lening gevonden? Dan kan je met de gegevens – die werden ingevuld in de simulatie tool – direct een online aanvraag indienen.

Lees ook de kleine lettertjes

Voorzie steeds voldoende tijd om leningen te vergelijken. Niet alleen de rentevoet is belangrijk, ook andere zaken dien je aandacht te bestuderen alvorens je een aanvraag indient.

De aflossingstermijn wordt vaak over het hoofd gezien. Alhoewel het doorgaans interessanter is om een lening zo snel als mogelijk terug te betalen, moet het ook financieel haalbaar zijn. Met andere woorden: hou rekening met je budget.

De lening voorwaarden kunnen ook invloed hebben, zeker bij hypothecaire leningen waar men een goedkopere rentevoet zou kunnen krijgen als men bijkomende producten (verzekeringen) bij dezelfde maatschappij afsluit.

De rente bij een hypothecaire lening kan ook vast of variabel zijn. Bij het vergelijken van hypothecaire leningen is het belangrijk om beiden met elkaar te vergelijken. Bij een vaste rentevoet zal deze gelijk blijven, maar bij een variabele rentevoet kan dit evolueren naargelang de marktomstandigheden en de bepalingen in het contract.

Is de gekozen leenformule de meest interessante optie voor jou? Wederom bij hypothecaire leningen bestaan er verschillende kredietformules waarbij de lening kan herzien worden en er een maximale wijziging van de rente wordt vastgelegd. Ook hier dien je aandacht mee om te gaan. Ben je niet zeker van je zaak? Schakel hier dan een adviseur voor in.

TIP: Meer dan 20 woonleningen vergelijken?

TIP: Hypotheekwinkel is een onafhankelijk adviseur en vergelijkt voor u woonleningen bij meer dan 20 banken.
Klik hier voor meer informatie.
hypotheekwinkel banner

Leningen vergelijken kan een grote besparing opleveren

Even de tijd nemen om leningen te vergelijken kan je jaarlijks honderden euro’s opleveren, afhankelijk van de grootte van het leenbedrag. Bij consumentenkredieten zoals de persoonlijke lening zal het vergelijken van leningen zelfs niet heel veel tijd in beslag nemen. Je kan immers het meeste werk online al verrichten.

Bij het vergelijken van hypothecaire leningen zal je wellicht meer tijd spenderen aan het vergelijken, maar gezien de langere leentermijn en de hogere bedragen kan de besparing op termijn flink oplopen.

top