Let op, geld lenen kost ook geld.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

weegschaal om te meten en vergelijkenGeld lenen is een kwestie van zoeken welk type lening het meest geschikt is voor een bepaalde situatie. Het geeft je inzicht in de verschillende soorten consumentenkredieten die er zijn, maar biedt ook gelegenheid aan om op zoek te gaan naar de goedkoopste lening. Dat zal meestal een persoonlijke lening zijn, maar misschien heb je behoefte aan een krediet met meer flexibiliteit zoals een doorlopend krediet.

De goedkoopste lening kan je alleen vinden wanneer je tal van simulaties en berekeningen uitvoert, deze simulaties met elkaar vergelijkt (net zoals de contractvoorwaarden) en vervolgens je keuze maakt met alle beschikbare informatie die je hebt kunnen verzamelen. We helpen u graag op weg door vergelijkingstabellen op onze site weer te geven waar je onmiddellijk op de website van een kredietverstrekker simulaties kan uitvoeren.

Tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening op afbetaling zijn veel verschillen, je kan eigenlijk wel stellen dat ze tegenpolen van elkaar zijn. We vergelijken beide financieringsvormen eens.

De persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een veilige manier van lenen omdat alles op voorhand reeds bepaald is: zowel de jaarlijkse kost van de lening (uitgedrukt in het JKP) als de mensualiteiten (maandelijkse terugbetalingen) als het tijdstip waarop de terugbetaling moet gebeuren wordt allemaal op voorhand bepaald.

De persoonlijke lening kenmerkt zich als een soort lening dat weinig flexibiliteit biedt. Hier tegenover staat dat de rentevoeten wel lager liggen in vergelijking met andere financieringsvormen. Toch kan een persoonlijke lening nadelen hebben: de periodieke aflossingen zijn contractueel bepaald en afwijken is meestal zeer moeilijk. Indien je situatie verandert dan kan dit aanvoelen als een nadeel.

Het doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet is het gebrek aan een einddatum het meest kenmerkend. Het is een kredietvorm waarbij de leensom telkens opnieuw kan opgenomen worden. Er wordt wel een maximumbedrag bepaald dat je niet mag overschrijden.
Er kan een theoretische eindtijd worden vastgelegd, maar de looptijd kan wijzigen. De werking van een doorlopend krediet is dus een beetje vergelijkbaar met deze van een kredietkaart.

De rente van een doorlopend krediet zal hoger liggen dan een hypothecaire lening, en ook hoger zijn dan een lening op afbetaling. De rente ligt ook niet vast en kan daarom maandelijks veranderen. Aangezien er geen vaste looptijd is, kan deze rente ook nooit vastliggen. Ze wordt maandelijks in rekening gebracht en berekend op het opgenomen bedrag.

Flexibiliteit is de grootste troef van een doorlopend krediet: je neemt bedragen op wanneer je het nodig hebt, je betaald terug wanneer het kan, er worden alleen interesten aangerekend wanneer er effectief een bedrag werd opgenomen en ze blijft beschikbaar en kan fungeren als een geldreserve.

Het dure karakter van een doorlopend krediet zorgt er echter wel voor dat het eerder geschikt is om kleinere uitgaven te financieren die bovendien relatief snel terugbetaald kunnen worden. Als dat geen mogelijkheid is voor jou, dan is het belangrijk om geen gebruik te maken van een kredietopening, maar een beter passende leenvorm te zoeken.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Net omwille van alle verschillende kenmerken tussen een doorlopend krediet en persoonlijke leningen is het belangrijk om eerst na te gaan welke eigenschappen volgens jou nodig zijn voor het project dat je wilt financieren.

Doorlopend krediet Persoonlijke lening
Eigenschap: Kredietopening Lening
Wederopname: Mogelijk Niet mogelijk
Looptijd: Onbepaald Vaste looptijd
Aflossing: Naar eigen keuze Vaste mensualiteiten
Terugbetaling: Naar eigen keuze Vast tijdstip
Vervroegd aflossen: Mogelijk Mogelijk mits boete
Kost (JKP): Dure financieringsvorm Goedkoper dan een doorlopend krediet
Rentevoet: Variabel Vast
Voordelen: Flexibel lenen Veilig lenen
Nut: Geldreserve: onvoorziene uitgaven financieren Specifieke aankoop financieren
Doeleinde: Kleine uitgaven Grotere uitgaven
Meer lezen: Doorlopende kredieten Persoonlijke leningen

Ook op zoek naar een goedkope lening?

button leningen vergelijken
top