Let op, geld lenen kost ook geld.

Kleine lening (minilening) nodig?

Een kleine lening of minilening nodig? Doorgaans kan je geld lenen voor specifieke projecten waarbij het leenbedrag op voorhand min of meer bekend is op voorhand. Meestal gaat het dan niet om kleine bedragen. Maar welke opties heb je wanneer je op zoek bent naar een kleine lening of slechts een klein bedrag nodig hebt om tijdelijk moeilijke financiële periodes te overbruggen?

Minilening of kleine lening

In het verleden was het mogelijk om zogenaamde “flitsleningen” af te sluiten in België. Dat ging om kleine leningen met bedragen die maximaal 750 euro bedroegen en die meestal binnen de maand moesten terugbetaald worden. Vele aanbieders hebben zich intussen teruggetrokken uit de Belgische markt.

Het voordeel van zo’n minilening was wel de eenvoud. Vanaf het moment dat je goedgekeurd was en dus klant werd, volstond een eenvoudige SMS om de lening aan te gaan. Naast de snelheid, was de ontlener ook snel geholpen om een korte periode te overbruggen.

Het nadeel was dan wel de intrestlasten beduidend hoger liggen. De rentetarieven kwamen vaak verdoken over omdat het maar over een geringe periode ging. Uitgerekend op jaarbasis mocht je echter wel concluderen dat de rentelast hoog lag.

geld lenen handdruk

© Shutterstock – Deal geld lenen

Daarenboven komt het feit dat als je kleine leningen gebruikt om het einde van de maand financieel te overbruggen, niet noodzakelijk voor iedereen hulpvol kan zijn: Je dient immers de lening op korte termijn terug te betalen waardoor er een risico ontstaat dat je de daaropvolgende maand opnieuw gebruik moet maken van zo’n flitslening.

Toch een kleine lening nodig?

Heb je toch nood aan een minilening, dan zijn je opties doorgaans beperkt:

  • Een kleine lening op afbetaling;
  • Een digitale lening (voor de aankoop van digitale apparaten);
  • Een geldreserve of doorlopend krediet;
  • Lenen van vrienden of familie.

Een kleine lening op afbetaling

De lening op afbetaling is ook bekend als de persoonlijke lening. Het gaat om een lening waarbij je maandelijks een vast bedrag terugbetaald. Alle modaliteiten (rente, looptijd, terugbetalingsbedrag, …) worden op voorhand vastgelegd.

Je verwacht wellicht dat je een specifieke aankoop moet verrichten om geld te kunnen lenen, maar dat is niet altijd waar. Er bestaan inderdaad uitzonderingen zoals de autolening, renovatielening of vakantieleningen, maar je kan ook geld lenen zonder een specifiek doel op te geven.

Tip:

Leen je voor een auto of renovatie, dan zal een specifieke lening met doel veel goedkoper uitvallen. Dient de lening m.a.w. om een auto te kopen, maak dan zeker gebruik van een autolening om aan goedkopere rentetarieven geld te lenen.

Voordelen en nadelen

Wie een kleine lening aangaat heeft dit doorgaans nodig om een korte periode te overbruggen. Het voordeel hiervan is dan ook dat de maandelijkse terugbetalingslast lager ligt dan een zogenaamde flitslening aangezien de terugbetaling over meerdere maanden gespreid kan worden.

Het nadeel van een persoonlijke lening is dan echter wel dat er geen mogelijkheid is tot wederopname van het kapitaal: Eens je de lening aangaat moet je er zeker van zijn dat de terugbetaling ervan effectief past binnen je toekomstig budget.

Kleine leningen vergelijken en simuleren

Een minilening afsluiten gebeurd het vaakst om een klein, onverwachte kost te financieren. Denk hierbij aan het stukgaan van een ijskast, hoge onderhoudskosten aan de wagen of een onverwachts hoge schoolfactuur.

Kleine leningen vergelijken en simuleren wordt dan heel belangrijk om er voor te zorgen dat de rentelast zo laag als mogelijk blijft. Vergelijk hieronder kleine leningen van onze aangesloten partners en maak lening simulaties op hun websites op de meest goedkope minilening terug te kunnen vinden:

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
Logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
logo hellobank leningen€ 500€ 2.500Digitale apparaten2,40%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Alle doeleinden4,71%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Optioneel: de digitale lening

Heb je een kleine lening nodig om de aankoop van een digitaal apparaat (computer, laptop, ipad, smartphone, fototoestel, …) te financieren? Dan zal een digitale lening wellicht voor jou de beste keuze zijn.

HelloBank was de eerste aanbieder die deze leenformule op de markt bracht. De digitale lening is een persoonlijke lening op afbetaling die uitsluitend bestemd is voor de aankoop van digitale apparatuur zoals een computer. Eenvoudig gezegd kan je de aankoop van je laptop of desktop in maandelijkse schijven terugbetalen.

De totale kostprijs van kleine digitale leningen wordt net zoals bij andere persoonlijke leningen uitgedrukt in het JKP en de terugbetalingstermijn kan schommelen tussen de 3 en 24 maanden. Het biedt het voordeel dat – ondanks het beperkt ontleend bedrag – je toch direct kan overgaan tot de aankoop van digitale apparatuur met beperkte formaliteiten;

» Bezoek de website van HelloBank en leer meer over de digitale lening →

Een doorlopend krediet of geldreserve

Een geldreserve (= doorlopend krediet) is een krediet dat je aangaat waarbij je een geldbedrag ter beschikking wordt gesteld dat je vrij kan gebruiken. Op voorhand wordt wel vastgesteld over welke kredietlimiet je kan beschikken.

Het spreekt voor zich dat een doorlopend krediet meer flexibiliteit biedt. Ideaal dus om een onverwachte kost te financieren in afwachting tot een financiële tegenvaller zoals vakantiegeld of een bonus.

Een doorlopend krediet kan je absoluut niet vergelijken met een lening op afbetaling. Je kan flexibel geld opnemen, er is geen sprake van een vaste rente en de vaste maandelijkse aflossingen staan voor een groot deel vrij.

Voordelen en nadelen van een geldreserve

Een doorlopend krediet is volledig verschillend van een lening op afbetaling. Zo wordt er op voorhand geen einddatum afgesproken en kan je kapitaal blijven opnemen tot de kredietlimiet wordt bereikt.

Het voordeel van een geldreserve is dan ook dat je alleen geld opneemt wanneer dat echt nodig is, en dat je geen interesten betaalt indien je geen geld opneemt. Het nadeel is dan wel dat de rentetarieven zeer hoog liggen en dat het dus een leenformule is die uitsluitend geschikt is voor korte periodes.

Geldreserve vergelijken en berekenen

Een geldreserve is nuttig in bepaalde gevallen maar de rentetarieven liggen hoog in vergelijking met andere leenformules. Wie er zeker van is dat een doorlopend krediet de meest geschikte leenformule voor hem/haar is, doet er goed aan om bij aanvang van het kleine krediet diverse aanbieders te vergelijken.

Vergelijk hieronder geldreserves van online aanbieders die aangesloten zijn bij onze website en probeer geld uit te sparen bij het openen van een krediet:

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
logo buyway leningen€ 5.500€ 15.000Doorlopend krediet9,50%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 500€ 10.000Doorlopend krediet14,50%Gratis aanvraag
(*) Representatief voorbeeld: Kredietopening onbepaalde duur van 2.000 euro, jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 9,50% (variabel jaarlijkse debetrente : 9,50%) + eventueel kosten kaart (vaste prijs of % van het openstaande saldo). Vraag een exacte berekening bij een van bovenstaande partijen.
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Lenen van vrienden of familie

Soms is de oplossing eenvoudiger dan men wel denkt. Om geld te lenen van vrienden of familie dient men wel even de trots opzij te zetten, maar het kan de situatie veel gemakkelijker maken.

Wettelijk gezien ben je in staat om geld te lenen aan eender wie. Het bedrag speelt daarbij geen rol. Men spreekt dan ook vaak over een onderhandse lening.

Voor elke partij is het wel belangrijk om op voorhand de nodige afspraken te maken en een contract op te stellen waarop alle afspraken vermeld staan:

  • Voor de lener: biedt het gemoedstoestand en zorgt het er voor dat hij iets achter de hand heeft indien de onderhandse lening niet correct wordt afbetaald;
  • Voor de ontlener: zorgt het er voor dat hij in den beginne reeds goed overkomt en alle formaliteiten netjes wil afhandelen.

Voor zeer kleine bedragen kan een schuldbekentenis uiteraard ook volstaan. Klik hier voor meer info over lenen van familie of vrienden.

Kleine leningen en toetsing aan de zwarte lijst

Zowel bij het afsluiten van een doorlopend krediet, als bij het afsluiten van een persoonlijke lening op afbetaling zal een kredietgever het CKP (=Centrale voor Kredieten aan Particulieren) raadplegen voor aanvang van de lening en uw kredietwaardigheid aftoetsen.

Wordt er besloten om u de lening toe te staan, dan zal de kredietgever bij het afsluiten van de lening ook de lening bekendmaken en doorgeven aan het CKP.

Het CKP is een onderdeel van de Nationale Bank en bevat een overzicht van alle leningen en kredieten die je hebt lopen. Bij toekomstige kredietaanvragen zal een kredietgever dus te zien krijgen welke leningen je reeds hebt lopen. Wees bij het aanvragen van een lening dus steeds eerlijk indien je de vraag krijgt om op te sommen welke rentelasten je reeds hebt lopen.

Wie moeilijkheden heeft om bestaande leningen terug te betalen kan een vermelding krijgen op de zogenaamde “zwarte lijst”. Voor kredietgevers is dit een signaal dat je niet in staat bent om op dit moment de openstaande leningen terug te betalen. Een nieuwe lening aangaan wordt op die manier ook veel moeilijker. Klik hier om meer te lezen over “de zwarte lijst”.

top