Let op, geld lenen kost ook geld.

Geld lenen voor een verhuis: verhuislening

Onderschat verhuiskosten niet! Wanneer je gaat verhuizen, zal dit niet alleen tijd en energie kosten, maar ook geld. Is het de moeite om geld te lenen voor een verhuis, of kan je gebruik maken van een verbouwlening om tegelijkertijd de inrichting van de woning aan te pakken?

Geld lenen voor verhuiskosten

Intrekken in een nieuwe woning is altijd heel spannend. Er moeten echter veel zaken gebeuren: een verhuiswagen en verhuislift huren, verhuisdozen kopen, iedereen (waaronder de energieleveranciers) op de hoogte stellen van het nieuw adres, de woning inrichten, … Sommige zaken zijn niet beduidend groot als kost, maar vele kleine uitgaven lopen toch al gauw op toch een aanzienlijk bedrag die je budget kan beïnvloeden.

Wat kost een verhuis?

Er zijn tal van manieren om geld te besparen wanneer je gaat verhuizen. Je kan rekenen op familie en vrienden om mee te helpen, prijzen vergelijken van materialen (verhuisdozen bijvoorbeeld), enz …

Misschien wil je vrienden en kennissen niet lastig vallen, en verkies je liever een professionele verhuisfirma aan te stellen? Dat is natuurlijk ook een optie en brengt andere voordelen met zich mee. Zo zal een professionele verhuizer vanuit zijn ervaring heel doordacht te werk kunnen gaan en beschikken ze over al het materiaal. Verhuizers zullen een grote inboedel dan ook veel sneller naar de nieuwe woonst kunnen vervoeren.

Een professionele verhuisdienst kost ongeveer 30 euro per uur, voor een verhuiswagen zonder chauffeur mag je echter ook al rekenen aan 30 euro per uur. Een goederenlift zal meestal per halve dag worden aangerekend en kost toch ook al gauw 100 euro voor een halve dag.

De rechtstreekse kosten van een verhuis zijn maar één deel van het verhaal, zo dien je ook rekening te houden met verplaatsingskosten (benzine), de mogelijke opzeggingsvergoeding van een huurcontract, een wijziging in verzekeringspremies en het inrichten van de nieuwe woning. Kortom: financieel kan je hier maar best tegen gewapend zijn.

Welk type lening voor een verhuis?

verhuizen met verhuisdozen

© Pixabay

In de meeste gevallen zal het gaan om een lening op afbetaling. Een renovatielening of verbouwlening is ook een type lening op afbetaling, maar zal niet voor een verhuis kunnen gebruikt worden.

Er zal dus gebruik moeten gemaakt worden van een klassieke lening op afbetaling (voor alle doeleinden). Heb je een lening nodig om te verbouwen én te verhuizen? Tracht dan liever het spaargeld aan te spreken om de verhuis te financieren, en een verbouwingslening te zoeken voor de renovatie. Een verbouwingslening zal in de meeste gevallen een goedkoper rentetarief hebben dan een algemene lening op afbetaling.

Een aantal banken bieden een verhuislening aan, maar dat zal veelal onder de vorm van een algemene persoonlijke lening zijn. Vraag eventueel na of je met voldoende bewijzen (facturen verhuisfirma) toch geen voordeliger tarief kan bekomen.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening houdt in dat je maandelijkse terugbetalingen verricht. Het bedrag blijft steeds hetzelfde en de rentevoet wijzigt niet. Op het einde van de looptijd stoppen ook alle formaliteiten van de lening.

Een persoonlijke lening op afbetaling is een relatief veilige manier van lenen: alles wordt immers op voorhand bepaald zodat je gedurende de looptijd van de lening niet voor verrassingen komt te staan. Het JKP (dat ook de rentevoet omvat) zal goedkoper zijn dan een doorlopend krediet, maar wel duurder dan een hypothecaire lening. Lees hier meer over persoonlijke leningen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft geen eindvervaldag, de rente zal daarom ook variabel zijn en maandelijks worden herberekend. Bedragen die je hebt terugbetaald, kan je nadien ook opnieuw gebruiken tot aan de kredietlimiet die je werd verschaft. We spreken hier dus van een geldreserve die je steeds kan aanwenden.

Een doorlopend krediet is een zeer flexibele vorm van lenen, daar tegenover staat dan wel een hoger JKP (jaarlijks kostenpercentage). Het is dus niet interessant om geld te lenen voor een verhuis via een doorlopend krediet als je deze niet snel kan terugbetalen.
Verwacht je een bonus, eindejaarspremie of vakantiegeld binnen enkele maanden? Dan kan dat geld gebruikt worden om het doorlopend krediet snel terug te betalen. Lees hier meer over doorlopende kredieten.

Verhuizen? Lees ook deze tips!

Verhuizen gaat gepaard met veel wat administratie, werk deze op voorhand bij zolang je nog de kans hebt om comfortabel te werken.
Hou liefst al vanaf enkele maanden voordien een lijst bij van mensen en instanties waaraan je de verhuis wilt melden: verzekeringsmaatschappijen, vrienden, banken, clubs, krantenabonnementen, …

Ook je energieleveranciers dienen op de hoogte worden gebracht op de dag van de verhuis. Daarna moet ook direct de gemeente van uw nieuwe woonplaats op de hoogte worden gebracht zodat het rijbewijs en identiteitskaart kan worden aangepast. Vergeet ook het ziekenfonds en je werkgever niet. Zelfstandigen moeten hun adreswijzigingen laten aanpassen in het Ondernemingsloket, zaakvoerders van vennootschappen moeten dit laten publiceren in het Belgisch Staatsblad.

Via een dienst van Bpost kan je voor een tijdje alle documenten laten doorsturen naar uw nieuwe adres, indien blijkt dat je iemand vergeten bent dan kan je dit nog relatief snel in orde brengen.

Ook de verhuis zelf vergt flink wat organisatie. Zorg er dus voor dat je tijd in het bezit bent van verhuisdozen en zaken begint in te pakken. Maak ook gebruik van de situatie om spullen die je niet meer gebruikt weg te gooien, of om deze spullen op tweedehandssites te verkopen.

Maak je gebruik van een verhuisfirma? Tracht dan de verhuis niet te regelen tijdens schoolvakanties: iedereen wil immers op die momenten verhuizen. De prijzen van verhuizers liggen dan ook vaak hoger tijdens deze periodes.

Schrijf op de bovenkant van de dozen steeds wat er in zit. Zo weet je direct wat de bovenkant is, hoe voorzichtig iemand ermee moet omspringen. Indien je gebruikt maakt van een verhuisfirma, dan kan je via kleurcodes laten weten waar de doos in de nieuwe woning terecht moet komen. Dat kan ook voor uw meubilair een nuttige tip zijn!

Meubels die uit elkaar moeten gehaald worden kan je voorzien van een nummering zodat het in elkaar plaatsen snel kan verlopen. Van plan om een nieuwe inboedel te kopen? Lees meer over geld lenen voor meubels.

Vergelijk leningen en bespaar geld

Bouwen, renoveren, verhuizen, … het kost allemaal wel wat geld. Zorg er dan ook voor dat je een geschikte lening kan vinden. Een hypothecair krediet kan je gebruiken om een woning te kopen of te (ver)bouwen.
Voor woningrenovaties bestaat er ook de specifieke verbouwlening. Dit is een lening op afbetaling (persoonlijke lening) waarvoor geen hypothecaire waarborg nodig is. Een groene renovatielening bestaat ook nog en is geschikt wanneer je je woning energiezuiniger wilt maken. Een groene lening of ecokrediet zal meestal ook aantrekkelijke rentetarieven hebben.

Je hebt met andere woorden flink wat werk voor de boeg, maar we helpen je graag op weg: Via onderstaande tabel kan je persoonlijke leningen op afbetaling vergelijken die geschikt zijn voor renovaties, de aankoop van nieuwe meubels of voor je verhuis.

AanbiederMinimumMaximumBestemmingJKP vanaf (*)Simulatie
Logo santander leningen€ 500€ 50.000Alle doeleinden5,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Alle doeleinden6,50%Gratis aanvraag
logo hellobank leningen€ 500€ 2.500Digitale apparaten2,40%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Alle doeleinden4,39%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Alle doeleinden4,71%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Alle doeleinden3,99%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

veiligheidshelmGaat u renoveren? Dan moet je offertes aanvragen bij verschillende vakmannen. Op die manier kan je tot 30% besparen op de aankoopprijs. Prijzen vergelijken loont en je kan direct meerdere vakmannen contacteren en prijzen vergelijken op de website offertenodig.be

top