Let op, geld lenen kost ook geld.

Geld lenen voor een huwelijk of trouwfeest: Huwelijkslening

Hoe betaal jij je huwelijk? Heb je voldoende kunnen sparen of overweeg je toch om geld te lenen voor een huwelijk?

Als je niet oplet, dan kunnen de kosten hoog oplopen: het huwelijksfeest, een huwelijksfotograaf, de trouwjurk en kostuum, de zaal, het drukken van de uitnodigingen, de catering, … Al deze uitgaven lopen snel op tot een hoog bedrag. Leen je geld, of bespaar je elders op je uitgaven?

Persoonlijke lening om huwelijk te financieren

Wie besloten heeft om geld te lenen voor een huwelijk, zal dit moeten doen via een persoonlijke lening op afbetaling. Over het geld dat je leent kan je vrij beschikken en naar eigen wens. De bank of kredietverstrekker hoeft dus geen bewijzen en facturen te zien. Optioneel kan er ook voor een doorlopend krediet gekozen worden, maar dat is een veel duurdere kredietformule.

Een huwelijkslening zal dus in principe niet afwijken van de klassieke persoonlijke lening die je voor alle doeleinden kan aanwenden. Ook het rentetarief verschilt in principe niet. Een persoonlijke lening kenmerkt zich vooral door veiligheid omdat alle afspraken op voorhand worden vastgelegd: zowel de rentevoet, de datum van terugbetaling en het bedrag dat maandelijks wordt afgelost blijft gedurende de looptijd ongewijzigd.

Met een persoonlijke lening kan je een droomhuwelijk betalen. Deze kredietformule heeft een vaste rentevoet. Huwelijksleningen vergelijken doe je het best aan de hand van het JKP (Jaarlijks Kostenpercentage). Dit duidt aan hoeveel een lening op jaarbasis kost en omvat ook de rentevoet.

Persoonlijke leningen vergelijken

Leningen op afbetaling kan je vergelijken door online simulaties uit te voeren op de website van de kredietverstrekkers. Dat kan bijvoorbeeld op de website van Auxifina, Kredietpartner of Cetelem. Je komt op die manier te weten hoeveel de lening zal kosten en je kan direct een offerte aanvraag indienen.

De goedkoopste lening vinden
Het is belangrijk dat je veel leningen vergelijkt, zowel bij online kredietverstrekkers als bij je huisbank. Voer simulaties uit, vergelijk diverse leningen en bespaar honderden euro’s op jaarbasis. Simuleer ook met verschillende leenbedragen, in bepaalde gevallen kan een persoonlijke lening zelfs goedkoper uitvallen als je net iets meer leent.

Start hier met het vergelijken van leningen. Via onderstaande tabel kan je op de website terechtkomen van verschillende kredietverstrekkers. Simuleer leningen en vraag offertes aan om te vergelijken:

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
Logo santander leningen€ 500€ 50.000Lening op afbetaling5,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Lening op afbetaling6,50%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Lening op afbetaling4,39%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Crowdfunding lening4,71%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Lening op afbetaling3,99%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.

Werking van een lening voor uw huwelijk

Een huwelijkslening is op zich niet anders dan een lening op afbetaling (= persoonlijke lening). Wanneer je een lening aanvraag doet, zal de kredietverlener eerst een kredietwaardigheidscontrole uitvoeren en controleren welke andere leningen nog op jouw naam staan. Met andere woorden: ze gaat na of je in staat bent om de lening terug te betalen en of je niet bent opgenomen op de zwarte lijst.

Bij een goedgekeurde aanvraag zal je een contract per post opgestuurd krijgen. Pas wanneer je deze ondertekend terug stuurt is de aanvraag afgerond. Het geld wordt dan op je zichtrekening gestort. Een maand later dient de eerste terugbetaling te gebeuren.

Zowel online kredietverleners als grote banken gebruiken de term huwelijkslening, maar bedoelen daar in feite gewoon de persoonlijke lening mee.

Geld lenen voor huwelijk of toch besparen?

Geld lenen kost altijd geld, een slechte samenloop van omstandigheden kan je financiële vrijheid beperken en er voor zorgen dat je budget is ingekrompen. Indien het van tijdelijke aard is, dan is lenen misschien toch nuttig voor je huwelijk. Je trouwt tenslotte maar één keer.

Zit er niet direct verbetering in je financiële situatie? Opteer dan om waar mogelijk te besparen en bekijk of het dan nog de moeite is om voor het restbedrag te lenen of om toch enkele jaren verder te sparen.

Tips om te besparen op uw huwelijkskosten

Een huwelijk kan heel erg ingetogen en intiem zijn, maar ook een heus spektakel worden. Je hebt dus meestal zelf het budget in handen voor je huwelijk. Die moet je dan ook kunnen aanpassen als dat nodig blijkt.

huwelijk man en vrouw: lenen of toch sparen?Een trouwjurk kan al een grote hap uit het budget nemen, heb je al overwogen om 50% of meer te besparen door een tweedehands trouwjurk te kopen? Of koop een nieuwe jurk en verkoop die onmiddellijk door aan de helft van de prijs na de bruiloft en recupereer geld op een jurk die je anders niet meer zal dragen.

Het huwelijksfeest kan zeker ook goedkoper: kan de locatie niet goedkoper? Welke menu’s worden geserveerd? Een koud of warm buffet, gevolgd door een dessertbuffet kan ook smaken en zal bovendien veel goedkoper zijn dan een vijfgangenmenu. Ook een barbecue gevolgd met een dessertbuffet is een heel leuk idee en kan de kostprijs drukken.

Is particulier lenen niet mogelijk? Vaak durven de (schoon)ouders financieel wel een handje helpen door bijvoorbeeld het feest of de trouwjurk te schenken. Staan ze er ook niet voor open om extra geld te lenen voor het huwelijk? Dat is een pak goedkoper dan een lening op afbetaling en bovendien heb je wellicht meer vrijheid wat de terugbetaling ervan betreft.

Vraag geld en financier je huwelijk daarmee. Plaats op de uitnodiging een enveloppe en vraag een centje in plaats van een cadeau. Het geld is quasi onmiddellijk beschikbaar en kan dienen om de cateraar te betalen, of de huur van de zaal waar je trouwfeest plaatsvindt.

Bespaar op de uitnodigingen: maak ze zelf of kies voor een goedkope dienst zoals Vistaprint om je uitnodigingen te maken. Idem voor de bedankjes!

Dure fotograaf vervangen? We snappen uiteraard dat herinneringen aan je trouwfeest heel belangrijk zijn, maar misschien kan die professionele fotograaf vervangen worden door een amateurfotograaf die in je familie- of kennissenkring terug te vinden is?

Onthou altijd: het is het huwelijk dat telt, niet de kostprijs of het feest dat er bij komt. Probeer een beetje te relativeren en te besparen waar dat mogelijk is. Het is ook niet fijn om krap bij kas te zitten omdat je bruiloft teveel heeft gekost.

Doorlopend krediet als alternatief op persoonlijke lening?

De exacte kostprijs van een huwelijk is op voorhand niet steeds geweten, bij sommige gezinnen wordt er gewerkt volgens een strak budget, maar wat als je uiteindelijk een kleine rekenfout maakt en net niet toekomt met het geld op je spaarrekening? Overweeg een doorlopend krediet om een geldreserve aan te houden.

Een doorlopend krediet is een kredietvorm waarbij je tot een bepaalde limiet geld kan gebruiken. Wanneer je het krediet terug betaald, dan kan je deze later opnieuw gebruiken. Er is dus geen eindvervaldag bij een doorlopend krediet. Daarom kan deze ook enkel afgesloten worden met een variabele rente. De rente wordt maandelijks herberekend.

Een doorlopend krediet kan nuttig zijn als alternatief, gebruik je het krediet niet? Dan zullen er ook geen intresten en kosten worden aangerekend. Indien je moeilijk een exacte inschatting kan maken van de kostprijs van je bruiloft, dan kan een geldreserve aanhouden handig van pas komen. Voor meer informatie over doorlopende kredieten en geldreserves, verwijzen we graag naar deze website.

top