Let op, geld lenen kost ook geld.

Doorlopend krediet

Is geld lenen via een doorlopend krediet verstandig? Door te kiezen voor een doorlopend krediet, kies je voor flexibiliteit en vrijheid ten opzichte van andere leenvormen. Maar daar kunnen gevaren in schuilen. Het nut van een doorlopend krediet is voornamelijk om een extra financiële reserve achter de hand te houden. Vandaar dat zo’n krediet beter gekend is onder de naam “geldreserve informatie”.

bureau met koffie en toetsenbordIs een doorlopend krediet iets voor jou? Lees dan verder en kom meer te weten over deze flexibele vorm van geld lenen, welke voordelen en nadelen dit met zich meebrengt en hoe de rentetarieven evolueren ten opzichte van andere leenvormen.

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet heeft twee opvallende kenmerken: enerzijds gaat het om een kredietvorm waarbij geen vaste looptijd wordt afgesproken, anderzijds is het ook mogelijk om vrij geld op te nemen zolang de kredietlimiet niet werd bereikt. Ook terugbetaald kapitaal is met andere woorden opnieuw beschikbaar om op te nemen.

Aan een doorlopend krediet wordt steeds een kredietlimiet gekoppeld. Dit wil zeggen dat je nooit méér kan opnemen dan deze limiet. Dat kan bijvoorbeeld een bedrag zijn van 5.000 euro en wordt op voorhand afgesproken bij het tekenen van de overeenkomst.

De terugbetaling van een doorlopend krediet gebeurt op je eigen tempo. Er zal periodiek steeds een minimumbedrag moeten terugbetaald worden, maar dit bedrag is relatief laag. Doorgaans wordt de minimum verplichte terugbetaling als een percentage (bijv. 2%) van de kredietlimiet of van het openstaand bedrag.
Je kan wel vrij bijkomende terugbetalingen verrichten zonder bijkomende kosten en er dus zelf voor kiezen hoeveel dit bedrag precies is. Afhankelijk van je financiële situatie kan je de ene maand 500 euro terugbetalen, en de andere maand slechts 100 euro terugstorten.

Door de flexibiliteit van een doorlopend krediet dien je er wel rekening mee te houden dat het rentetarief veel hoger ligt in vergelijking met andere leenvormen. De rente wordt berekend op basis van het opgenomen kapitaal en de afrekening ervan gebeurd doorgaans maandelijks.

Een doorlopend krediet bestaat in vele vormen. Zo kan je een krediet aangaan bij een winkelketen (al dan niet met bijhorende kredietkaart) en deze in maandelijkse schijven terugbetalen. Ook een kredietkaart aanvragen houdt in dat er een kredietopening wordt aangegaan waardoor het in dezelfde categorie als doorlopende kredieten valt.

Voordelen en nadelen van doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet heb je een financiële reserve. Dat kan handig zijn wanneer je geconfronteerd wordt met een onverwachte kost zoals het stukgaan van een diepvriezer, wasmachine, … . In zulke gevallen kan je het krediet aanspreken en terugbetalen over een periode van bijvoorbeeld 5 maanden om de financiële impact te spreiden.

Een doorlopend krediet is flexibel. Je hoeft het kapitaalbedrag niet op te gebruiken: In dat geval betaal je ook geen interesten want de rente wordt berekend op het openstaande bedrag. Wanneer je 1.000 euro terugbetaalt, dan kan je dit geld later opnieuw gebruiken.

Tip:

Betaal een doorlopend krediet steeds zo snel als mogelijk terug. Zo kan je vermijden dat er interesten aangerekend worden en kan je het bedrag indien nodig later opnieuw aanspreken.

Omdat het bij een doorlopend krediet verleidelijk kan zijn om een betaling uit te stellen is wel enigszins discipline vereist. Door de hoge rente is dat vaak ook een slecht idee en dien je er voor te zorgen dat je zo snel als mogelijk het kapitaal kan terugbetalen.

Doorlopende kredieten vergelijken

Heb je interesse om een doorlopend krediet aan te vragen? Vergelijk dan eerst verschillende aanbieders en kom te weten waar je het goedkoopste doorlopend krediet kan verkrijgen.

Voor simulaties doorlopende kredieten uit bij volgende partners:

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
logo buyway leningen€ 5.500€ 15.000Doorlopend krediet9,50%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 500€ 10.000Doorlopend krediet14,50%Gratis aanvraag
(*) Representatief voorbeeld: Kredietopening onbepaalde duur van 2.000 euro, jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 9,50% (variabel jaarlijkse debetrente : 9,50%) + eventueel kosten kaart (vaste prijs of % van het openstaande saldo). Vraag een exacte berekening bij een van bovenstaande partijen.

Hou er wel rekening mee dat je ouder moet zijn dan 18 jaar en een inkomen moet hebben om een krediet aan te vragen. Uw kredietaanvraag zal snel geweigerd worden indien je een werkloosheidsuitkering ontvangt of van bijstand geniet.

Uw krediet aanvraag houdt ook in dat de kredietgeschiedenis zal worden gecontroleerd bij de Nationale Bank van België. Indien je in het verleden niet in staat was om tijdig een lening terug te betalen, dan is het mogelijk dat je een vermelding op de zwarte lijst hebt en wordt de kans ook heel klein dat uw krediet wordt toegestaan.

Opgelet: Nulstelling bij doorlopende kredieten

Afhankelijk van de toegestane kredietlimiet zal je wel verplicht zijn om 1 keer per jaar of om 1 keer elke vijf jaar het krediet aan te zuiveren. Dit noemt men de nulstelling. Dit wordt duidelijk vermeld in de kredietovereenkomst en de kredietverstrekker kan zelf de periodiciteit bepalen binnen de minima en maxima van de wettelijke bepalingen.

Je moet dus in staat zijn om op een bepaald moment het krediet volledig aan te zuiveren. Dit kan problematisch zijn als je hier niet toe in staat bent. Vandaar ook onze tip om een doorlopend krediet steeds zo snel als mogelijk terug te betalen en hier steeds opnieuw de discipline voor aan te houden.

Snel terugbetalen is belangrijk:

Je krediet van 1.000 euro terugbetalen is winstgevender dan het geld op een spaarrekening te zetten. Je vermijd +10% rente te betalen terwijl je bij een spaarboekje amper 1% te winnen hebt.

Een alternatieve optie voor mensen die moeilijkheden ondervinden met de terugbetaling van een doorlopend krediet, kan zijn om het krediet om te zetten naar een persoonlijke lening op afbetaling en op die manier één of meerdere kredieten te hergroeperen.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening?

De persoonlijke lening (of lening op afbetaling) is de tegenhanger van een doorlopend krediet. Hier worden de looptijd, de maandelijkse aflossingen en het rentetarief op voorhand bepaald. Hierdoor zal je geld lenen aan minder flexibele voorwaarden maar kom je nooit voor echte verrassingen te staan.

Bij een persoonlijke lening is er minder risico verbonden voor de kredietverstrekker. Hierdoor zal ook de rente veel lager liggen dan bij een doorlopend krediet. Veelal wordt een persoonlijke lening aangevraagd voor specifieke doeleinden: zo onderscheiden we makkelijk de autolening, de renovatielening of vakantieleningen.

Het is dan wel belangrijk om op voorhand voor jezelf te bepalen hoeveel de maandelijkse aflossing maximaal mag bedragen. Op die manier kan je dit incalculeren in je maandbudget en vermijden dat je in de problemen komt.

Simulatie leningen op afbetaling

Vergelijk persoonlijke leningen bij een van onze partners om geld te lenen aan de meest voordelige rentevoeten en maak simulaties om op voorhand de kostprijs en impact op je maandbudget te berekenen. Start gerust bij onze aangesloten partners:

Vergelijk persoonlijke leningen en doorlopende kredieten

AanbiederMinimumMaximumSoortJKP vanaf (*)Simulatie
Logo santander leningen€ 500€ 50.000Lening op afbetaling5,50%Gratis aanvraag
logo KBC leningen€ 500€ 25.000Lening op afbetaling6,50%Gratis aanvraag
logo hellobank leningen€ 500€ 2.500Lening op afbetaling2,40%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 1.250€ 20.000Lening op afbetaling4,39%Gratis aanvraag
logo buyway leningen€ 5.500€ 15.000Doorlopend krediet9,50%Gratis aanvraag
logo mozzeno particuliere crowdfunding leningen€ 1.250€ 50.000Crowdfunding lening4,71%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 2.500€ 50.000Lening op afbetaling3,99%Gratis aanvraag
logo cofidis leningen€ 500€ 10.000Doorlopend krediet14,50%Gratis aanvraag
(*): Rentes zijn een momentopname. Ze zijn dus louter informatief en tijdelijk, kunnen wijzigingen ondergaan en/of afhankelijk zijn van het leenbedrag.
(*) Representatief Voorbeeld: Lening op Afbetaling van €50.000,00; Looptijd is 120 maanden. Aan een JKP van 4,50% betaalt u maandelijks €516,02. Het totaal terug te betalen bedrag is €61.922,40. Vraag voor een exacte berekening een offerte aan bij bovenstaande partijen.
(*) Representatief voorbeeld: Kredietopening onbepaalde duur van 2.000 euro, jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 9,50% (variabel jaarlijkse debetrente : 9,50%) + eventueel kosten kaart (vaste prijs of % van het openstaande saldo). Vraag een exacte berekening bij een van bovenstaande partijen.
top