Let op, geld lenen kost ook geld.

Geld lenen voor een auto: tips

Geld lenen om een auto te kopen is niet altijd evident. Het is belangrijk om goed uit te kijken om zodoende de meest geschikte autolening te kunnen vinden aan de meest voordelige voorwaarden. We leggen uit op welke zaken je dient te letten alvorens een autolening af te sluiten.

Aandachtspunten en tips bij autoleningen

Ouderdom van de auto. Als je denkt dat de leeftijd van de auto op geen enkele manier invloed heeft op de lening, dan moeten we je teleurstellen. De leeftijd van de auto die je wilt aankopen is wel degelijk van groot belang bij de lening. Zo kan onder meer het JKP verschillen maar ook de maximale looptijd van de lening.

Vaak zal een kredietverstrekker andere voorwaarden opnemen in het contract vanaf het moment dat de auto een bepaalde leeftijd bereikt. Vaak is dit 2 jaar of in sommige gevallen auto’s van 3 jaar. Autoleningen tussen nieuwe en tweedehandsauto’s vergelijken is niet evident omdat je rekening moet houden met diverse verschillen:

  • De aankoopprijs bij een tweedehandswagen zal lager liggen
  • De verwachte levensduur zal bij tweedehandsauto’s lager liggen, wat ook verklaart waarom de maximale looptijd korter is
  • Het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) zal hoger liggen maar berekend worden op een lagere aankoopprijs: een nieuwe auto is immers duurder

Je hoeft daarom niet per se het verschil te voelen in je portemonnee, maar het is duidelijk dat er grote verschillen zijn tussen nieuwe auto’s en occasiewagens op het gebied van autofinancieringen.

Terugbetalingscapaciteit. Een lening kan pas worden toegekend wanneer de bank besluit dat je kredietwaardigheid oké is. Soms wordt een extra waarborg vereist zodat de bank extra zekerheid kan inbouwen dat ze het geleende geld niet zien verdwijnen omdat je niet in staat bent de lening terug te betalen.
Bij een autolening zal de auto niet als onderpand worden opgegeven waardoor een kredietverstrekker zich alleen kan richten op jouw kredietwaardigheid. Banken controleren onder meer je inkomen, je kredietgeschiedenis, je werksituatie en jouw maandelijkse lasten.

auto in de wolken op hand

© Shutterstock – Beste autolening vinden

Indien een kredietverstrekker jou een lening weigert, dan kan je navragen wat hiervoor de reden is en eventueel actie ondernemen. Misschien wordt vereist dat een interimcontract onvoldoende is, dan kan je een kredietverstrekker over de streep proberen te trekken door jouw werkgever een document te laten ondertekenen waarin hij verklaard dat je na het verlopen van het interimcontract een vast contract krijgt aangeboden.

Autoleningen vergelijken. Wie de meest voordelige autolening wil vinden, zal het JKP moeten vergelijken. De meest eenvoudige manier is om online autolening simulaties uit te voeren en deze met elkaar te vergelijken.
Via onze website kan je direct navigeren naar diverse kredietverstrekkers om direct een simulatie uit te voeren. Om steeds zeker te zijn van de meest actuele rentevoeten, voer je deze simulaties het best uit op de website van de kredietverstrekker.

Looptijd van de lening. Zorg er voor dat de terugbetalingstermijn van de lening, niet hoger ligt dan de economische levensduur van de wagen. Hiermee kan je vermijden dat je blijft afbetalen voor een auto die je niet meer gebruikt. Vandaar dat autoleningen standaard beperkt zijn tot ongeveer 5 jaar en een kredietverstrekker niet snel geneigd is om een langere termijn te nemen voor de lening.

Tracht er steeds voor te zorgen dat je minstens 20% van het aankoopbedrag als voorschot kan betalen. Hierdoor reduceer je ook het leenbedrag en misschien ook de termijn van de lening.

Verzekering tegen ontslag. Het is altijd mogelijk dat je onverwachts je job verliest. Een extra verzekering is dan ook altijd wenselijk. Bij bepaalde kredietverstrekkers is het mogelijk om je hiertegen te verzekeren waardoor je krediet wordt verder betaald bij ontslag.
Dat is onder meer het geval bij Cetelem waar de verzekering ‘job protection’ het krediet maximaal 12 maanden verder betaald. De verzekering komt ook tussen bij ziekte, ongevallen of overlijden.

top