Let op, geld lenen kost ook geld.

Autoleningen simuleren en vergelijken

De meest goedkope autolening vinden is perfect mogelijk door simulaties en berekeningen uit te voeren, offertes aan te vragen en deze allemaal met elkaar te vergelijken. Het vergt even werk, maar wie hier even tijd aan spendeert merkt gauw de besparing op in zijn portemonnee.

Autoleningen vergelijken via onze website

Via deze website kan je eenvoudig terecht bij diverse kredietverstrekkers om online autolening simulaties uit te voeren. Op die manier kan je eenvoudig autoleningen vergelijken. Deze simulaties zijn vrijblijvend en niet bindend.

Autoleningen vergelijken doe je aan de hand van het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Dit percentage omvat alle kosten van de lening: zowel de rente als de bijkomende kosten. Elke kredietverstrekker is verplicht om het JKP te vermelden bij hun product, zodat je als consument eenvoudig autoleningen met elkaar kan vergelijken.

Starten met vergelijken

Wanneer je ongeveer weet hoeveel de kostprijs van de auto zal bedragen, dan kan je via de tabellen op deze website al even gaan kijken naar het minimum en maximum bedrag dat kredietverstrekkers kunnen verstrekken.
Ligt de aankoopprijs van je wagen daar tussenin? Dan kan je verder kijken in de tabel en de autofinancieringen met goedkoopste JKP’s selecteren om een simulatie bij uit te voeren. Een lager JKP zal betekenen dat je maandelijkse aflossingen voor een lening lager zullen liggen.

Nadat je een selectie gemaakt hebt kan je bij een of meerdere van de kredietverstrekkers een simulatie maken en eventueel een offerte aanvraag versturen. Pas wanneer je een van deze offerte aanvragen ondertekend zal de financiering rond zijn. Controleer voor het tekenen eerst of het JKP overeenstemt met de simulatie die je hebt uitgevoerd.

Vergeet de looptermijn van de lening niet!

Een JKP van 1% ziet er altijd mooier uit dan een JKP van 1,50%, maar laat je niet verleiden zonder ook de termijn van de terugbetalingen in rekening te brengen. Een voorbeeld in de veronderstelling dat het leenbedrag 20.000 euro bedraagt:

  • JKP is 1%. Voor een autolening met een looptijd van 5 jaar wil dit zeggen dat je in totaal 510,40 euro aan interesten betaald.
  • JKP is 1,50%: Voor een autolening met een looptijd van 2 jaar wil dit zeggen dat je in totaal 311,92 euro aan interesten terugbetaald.

Door een autofinanciering te kiezen waarbij de looptijd korter is zal je maandelijks meer terugbetalen, maar in totaliteit minder interesten verschuldigd zijn. De looptijd inkorten kan bijvoorbeeld door een hoger voorschot te betalen met geld dat op uw spaarrekening staat.

Van autolening simulatie naar offerte

Je kan vrijblijvend simulaties uitvoeren op de website van een kredietverstrekker. Zo kan je op zoek gaan naar de laagste rentevoet van een autofinanciering. Wanneer je een simulatie uitgevoerd hebt en de resultaten positief zijn, kan je vaak ook een offerte aanvragen bij de kredietverstrekker.

Wanneer je een offerte aanvraagt is dat nog geen bindende overeenkomst. Een offerte zal pas definitief zijn als beide partijen akkoord zijn en het leencontract ondertekenen. Wanneer je het leencontract hebt ondertekend en terug hebt bezorgd aan de bank of kredietinstelling dan pas kan er werk worden gemaakt van de lening.

Voordelen van online simulaties en offertes

berekenen autolening met rekenmachine voor aankoop auto

© Shutterstock – autoleningen berekenen en vergelijken

Door online een aanvraag in te dienen voor een autolening heb je het voordeel dat je relatief snel antwoord ontvangt. Bij goedkeuring kan je onmiddellijk de bestelbon voor de auto tekenen, bij weigering kan je onmiddellijk een andere kredietverstrekker contacteren.

De ene bank is de andere bank niet maar hoe voordeliger de rentevoeten, hoe meer bijkomende voorwaarden een bank zal stellen alvorens uw kredietaanvraag goed te keuren. Bekijk kredietpartner.be ook even indien je nood hebt aan een kredietgever die soepeler is in zijn aanvragen.

Ook de afhandeling verloopt vlotter via internet dan vroeger het geval was. Wanneer je aanvraag werd goedgekeurd zal je in de bus een contract ontvangen dat je moet ondertekenen en terug opsturen.
Je zal eveneens alle nodige documenten moeten verzamelen en mee opsturen: een loonfiche, een kopie van de bestelbon of aankoopfactuur van de auto, een kopie van je identiteitskaart, …

Na ontvangst van alle documenten zal je het geld binnen de 24 a 48 uur ontvangen op je rekening. Wie online start met vergelijken van autoleningen, kan alles afgerond krijgen binnen een termijn van ongeveer een week. Iets meer complexere situaties kunnen wel iets langer duren en bijvoorbeeld aanslepen tot 3 weken.

Bekijk ook ons artikel met tips bij autoleningen om te weten te komen hoe je je kan beschermen bij eventueel ontslag.

Goedkoper lenen, maar ook goedkopere auto

De eerste stap is natuurlijk het onderhandelen van de prijs van een nieuwe auto. Wanneer je een auto hebt gekozen dan kan je beginnen met het onderhandelen over de prijs.

Tracht te onderhandelen bij meerdere autodealers en vergelijk de aanbiedingen die je ontvangt. Eventuele premies en kortingen kunnen immers bij verschillende dealers anders zijn. Op die manier kan je inschatten of de prijs van de auto in orde is.

top