Let op, geld lenen kost ook geld.

Autolening: Geld lenen voor een auto

Een auto is een relatief dure aankoop waarvoor men meestal geld zal lenen. Zowel voor nieuwe auto’s als tweedehandswagens is het mogelijk om een lening af te sluiten.
Uiteraard is het de bedoeling om de meest voordelige autolening te bekomen om uw nieuwe wagen te financieren. Dit kan je doen door autoleningen van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Hoe pak je dit concreet aan? Graag informeren we je over de autolening.

De goedkoopste autolening vinden

Een nieuwe of tweedehands auto financieren doen we het liefst met de goedkoopste autolening. Via onze website Geld-lenen.net kan je alvast verschillende kredietverstrekkers vergelijken want een autofinanciering is de meest aangewezen kredietformule om de aankoop van een nieuwe wagen te financieren.

Autoleningen vergelijken doe je het best op basis van het JKP (het jaarlijks kostenpercentage). Dit percentage omvat zowel de rente als alle bijkomende kosten zoals dossierkosten die aan de lening verbonden zijn. Het JKP moet door elke kredietverstrekker vermeld worden, zodat je eenvoudiger autoleningen met elkaar kan vergelijken.

Autolening kredietformule

Met een autolening kan je een auto aankopen en de aankoopprijs van deze wagen gespreid in tijd terugbetalen. Op die manier moet je niet direct alles betalen bij de aankoop van de auto.

Een autolening komt voor onder de vorm van een persoonlijke lening op afbetaling. De goedkoopste autoleningen zijn steeds terug te vinden wanneer het autosalon bezig is. Dan krijg je niet alleen korting bij autoverzekeringen en bij de aankoop van je wagen, maar ook bij kredietverstrekkers is het mogelijk om te lenen voor een auto aan lagere tarieven.

Soorten autoleningen

Een autolening zal dus onder de vorm van een lening op afbetaling worden aangeboden, maar toch kunnen we diverse soorten autoleningen onderscheiden:

  • Een autolening aan 110%: stelt je in staat om 110% van het aankoopbedrag te lenen. Op die manier kan je ook de eerste kosten van inverkeerstelling (BIV) betalen of de eerste premie van je omniumverzekering.
  • Een autolening voor een nieuwe wagen: dit zijn persoonlijke leningen (leningen op afbetaling) die bestemd zijn voor de aankoop van nieuwe wagens. Vaak hebben deze een lagere JKP dan leningen voor tweedehandswagens maar de aankoopprijs zal dan ook veel hoger liggen.
  • Een autolening voor een tweedehandswagen: dit zijn persoonlijke leningen op afbetaling met een hoger JKP dan autoleningen voor nieuwe auto’s, maar de aankoopprijs van een tweedehandswagen zal dan ook lager liggen.
  • Een ballonkrediet: bij deze leenformule betaal maandelijks lage aflossingen, maar op het einde van de lening zal je het openstaande saldo in één keer moeten terugbetalen. Meestal is deze restwaarde ongeveer 25% of 50% van de lening. De looptijd zal ook maximaal 48 maanden bedragen. Op het einde kan je de auto teruggeven, het saldo betalen of een nieuwe auto kopen met een ballonkrediet. Lees hier meer over ballonkredieten.
  • Een verkoop op afbetaling: Dit is hetzelfde als een lening op afbetaling bij een kredietverstrekker, maar het zal de handelaar zijn die je deze mogelijkheid biedt. Ook hier zullen interesten verschuldigd zijn en dienen de terugbetalingen maandelijks te gebeuren. Het kan best mogelijk zijn dat deze vorm goedkoper is, maar je controleert dit best aan de hand van enkele offertes bij andere kredietmaatschappijen.
  • Een krediet zonder interest: Soms is het mogelijk om een auto te kopen op afbetaling zonder dat daarvoor bijkomende kosten of interesten worden op aangerekend. Vaak zitten hier addertjes onder het gras: zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een lagere overnamepremie krijgt voor je oude wagen.

Algemene kenmerken autofinancieringen

autosleutels ontvangen na goedkeuring autolening

© Shutterstock – Autoleningen vergelijken

Een autolening zal quasi altijd onder de vorm van een lening op afbetaling worden aangeboden. De kenmerken hiervan zijn altijd hetzelfde: Je weet op voorhand hoe lang en hoeveel je maandelijks moet terugbetalen, er wordt meestal ook geen onderpand gevraagd.

Alle formaliteiten worden op voorhand afgesproken en geregeld. Je betaald maandelijks hetzelfde bedrag terug tot de lening volledig is terugbetaald. De rentevoet wordt ook op voorhand bepaald en een wederopname van de lening is nooit mogelijk bij een lening op afbetaling.

Rentevoet en leenbedrag simulatie

Als je op zoek gaat naar de goedkoopste autolening, dan zal je simulaties moeten uitvoeren. Het is belangrijk om rekening te houden met zowel de JKP (Jaarlijkse kostenpercentage) als het leenbedrag. Deze twee elementen zijn in eerste instantie het belangrijkste om een autolening te berekenen.

De rentevoet zal niet voor elke autolening dezelfde zijn. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het berekenen van een autolening. Ook de periode waarin de aanvraag ingediend wordt kan invloed hebben op de rente: vaak zullen kredietverstrekkers een lagere rentevoet hanteren wanneer het autosalon plaats vindt.

De looptijd is ook een factor die invloed heeft op de kostprijs van de lening. Hoe korter de autofinanciering zal zijn, des te goedkoper. Het tarief van de rentevoet kan ook verschillen naarmate het gaat om een nieuwe auto of een tweedehandsauto.

top